Categories: Društvo

Tange: Rođen sam za krojača

Novi Pazar  – Zanatlije su se nalazile u starom jezgru Novog Pazara. Krojački zanat još uvek odleva vremenu u kojem se takoreći ostali zanati gase. Krojenje i šivenje po toplom danu su gotovo nepodnošljivi, ali možda je u tome suština – neprihvatanje stvarnosti. – Pa, čovek koji se bavi kakvim uglednim zanatom toliko razmišlja o rodnom gradu, profesiji, istinskim  prijateljima… Zanatlija je sve manje… Volim što sam krojač i rođen sam za krojača. Poričem bogastvo. Ne možeš nikad da se obogatiš. Nisam zaboravio kako sam krenuo. Imam svega dovoljno – govori legndarni pazarski krojač Tange.

Nikad nisam sašio iste pantalone

O  svemu krojač mora da vodi računa, da li su mušterije  zadovoljne, ko se žali, ko se hvali… Ovde je ceo moj život. Tu sam stasao i kao momak i kao čovek. Kod nas je uvek veselo. Svako je poseban na svoj način. Jutra nam počinju sa osmehom i mirisom kahve – kazuje pazarski krojač Hasan Koničanin Tange.

Tange je imao veoma izoštren osećaj za stvarnost, život i Novi Pazar : uvek je bio na oprezu zbog svoje porodične tradicije… tada se sve poštovalo, što kaže babo, to tako mora. Jeni Pazar se, iz nekog razloga, potrudio da pokaže svoje umeće i staro jezgro šehera. Iamo je ulogu moćnog, blagog i ozbiljnog domaćina. Očito su mu ležale uloge starih dućandžija.

Zanat je moj život

– Kao krojač jedva da možeš to i da zamisliš. Prosto ostaješ to što jesi, zauvek. – Da li je tako? Većinu jutara kada se probudim, nisam siguran u to kako ćemo sve izložiti. – O, to je od prijatelja… kahva sa žara. – Pohitaj do prodavnice,  momče, donesi nam kiselu vodu – kazuje naš Tange. Drugari su mu u Tijesnoj čaršiji, nadomak, sebilja… čekaju njegov dolazak. Srećno i nežno preleće pogledom  prema rodnom Pazaru: voleo bi da svima bude bolje. Kolega mu priprema omiljeni materijal – somot i odgovarajući konac… Jer i to je bio način da pokaže svoje krojačko umeće – želja za zanatom.

Romantično. Ponekad, ako se zanatlija dokazao i ako je veliki profesionalac,  priča se pruža preko stola za tek naznačenu skicu. A Tange se ustručava da ne zgrabi svu ljubav sveta. – Vozim motor. Putujem motorom do mora. Skijam svake zime. Imam 67 godina – poručuje neobični Tange. Seća se kako je odlazio u Bograd, Banjaluku… slikajući  na svom dlanu pazarsko detinjstvo, kaljave sokake, virove – “firove”, skakanje u “džombu”, sankanje na šedrnje, zaštitni znak novopazarskih fujaljki…

Izmišljao sam modele

– Sve je počelo sedamdesetih  prošlog veka. Zanat sam učio kod Zifa Crnišanina i Hamdije Rapovića. Rapović je bio najveći stručnjak za pantalone u tadašnjem Sandžaku. Uzeo me pod njegovu ruku, učio me… Šta me briga ovaj život leti – saopštava  fenomenalni  Hasan Koničanin Tage.

Uz pomoć reči. Onoga što reči stvaraju. – Da napravimo nešto dobro za rodni grad, razumeš – kaže on – ali za Novi Pazar.  Da se moja pordica ponosi mnome. Za ono što ću možda da učinim – zaključio je Tange.

Njegov najveći iskorak u odlučivanju  do sada: hladna voda duboko dole na reci Raški, Jošanici, Trnavici… jedva se naziralo njihovo svetlucanje.

Binasa Malićević

Podeli

Binasa Malicevic

Recent Posts

Budi kolumnista/bloger RTV Novog Pazara!

RTV Novi Pazar je kreirao jedinstveno softversko rješenje koje vam omogućuje da na našem web…

2 hours ago

Redžematović (SDP): Asfaltiranje putnih pravaca na Pešteri počinje u petak

Asfaltiranje putnih pravaca u tutinskom delu Pešteri koje je sa vrhom države dogovorio lider SDPS-a…

17 hours ago

Dani školskog sporta u Novom Pazaru

Školski sport u punom jeku.

18 hours ago

Proleće u znaku Kervera

Novopazarski Kerver, u okviru kojeg je kasnije formirana Akademija fudbala Al Ahli, prisutan je u…

18 hours ago

Počela rekonstrukcija južnog bastiona novopazarske tvrđave

Počeli su radovi na rekonstrukciji južnog bastiona novopazarske tvrđave. Vrednost radova je 18 miliona dinara,…

20 hours ago

Dodeljeni ugovori u okviru projekta energetske sanacije

Građanima i privrednim subjektima koji su aplicirali i ispunili uslove konkursa u okviru projekta sufinasiranja…

21 hours ago