Categories: Društvo

Isa – begov hamam ima jedanaest kupola

Sandžak – Jedan od najpoznatijih spomenika islamske arhitekture u našem kraju, Isa – begov hamam, dugo je izložen zubu vremena. U neposrednoj blizini stare čaršije, nekad čuveno kupatilo, hamam propada. Dotrajala je krovna konstrukcija, hamam zarstao u prošlost, u neposrednoj blizini Sandžaka…  Sasvim bi drugačija priča bila o Isa – begovom hamamu da je Zavod za saštitu spomenika kulture u Kraljevu na vreme zbrinu važan objekat islamske arhitekture…

-Temelji  Isa- begovog hamama potiču iz 14. veka, dakle osnivač Novog Pazara, u znak sećanja na svoga ovca koji je ovde tragove ostavio, rešio je da postavi hamam, kupatilo, a onda džamiju, a potom krene nešto više – kazuje novopazarski istoričar Hivzo Gološ.

Hamam čeka projekat i neimare

Gazi Isa – begov hamam u Novom Pazaru jedan od najvažnijih kulturno –istorijskih spomenika sandžačkih Bošnjaka i jedan od veoma retkih objekata ovakve vrste na području celog zapadnog Balkana. Nalazi se u centru stare novopazarske čaršije, u neposrednoj blizini gradske tvrđave.

Hamam iz XV veka

Sagrađen je između šezdesetih i sedamdesetih godina XV stoljeća kao zadužbina Isa – bega Ishakovića, osnivača Novog Pazara, na mestu gde se, kako navode pojedini hroničari, stacionirala osmanska vojska, 5. Jula 1389. godine. U neposrednoj blizini hamama bila je izgrađena i škola, koja je, međutim, spaljena u toku Austro – turskog rata, 1689. godine. – Znači ovo je centar odakle se širio islam i odakle nastaje naša kultura, naše bivstvovanje – sa ponosom u glasu priča profesor Gološ.

“Hazna” – prostorija za grejanje vode

Sam spomenik je priča za sebe. U zgradi se nalaze muške i ženske prostorije, potpuno identične po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Svaka odaja  prekrivena je kupolom, kojih na celoj zgradi ima ukupno jedanaest. Kupole su različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Na severnoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice, dok se na južnoj strani nalazila tzv. Hazna – prostorija za grejanje vode.

Postojale su tri objekta  za kupanje sa mermernim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja. Iako se nalazi pod zaštitom države, kao spomenik kulture od velikog značaja, Gazi Isa – begov hamam je u veoma zapuštenom stanju, izložen stalnom propadanju.

Centar islamske kulture

-Vratimo se hamamu. Temelji hamama su na čvrstim osnovama i ovo su prvi tragovi korišćenja kamena sa Paričkog brda. Kamena od koga su napravljene hiljade i hiljade spomenika na grobljima u Novom Pazaru, oko Novog Pazara i široj okolini – podseća sandžački istoričar, profesor, istraživač…

Kamen sa Paričkog brda

Isa – begov hamam se smatra najvećim i najlepšom građevinom ove vrste u Srbiji. Kao građevinski objekat specijalne funkcije i arhitekture ovaj hamam je prikazom važnosti prostorija za održavanje higijene tela, kao bitnog elementa u kulturi stanovanja, puno uticao na savremeno graditeljstvo.

Binasa Malićević

Podeli

Binasa Malicevic

Recent Posts

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

26 mins ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

48 mins ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

3 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

4 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

4 hours ago

Konferencija “Fempower” sledeće nedelje na Koponiku

Od 23. do 26.maja Kopaonik će biti centar ženskog osnaživanja. U hotelu "Gorski" biće održana…

5 hours ago