Categories: KulturaVesti

Beldoks u završnici

Projekcija dokumentarnog filma sa sportskom tematikom u završnici je ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ”Beldoks” u Novom Pazaru. Kao i predhodnih večeri, projekcija počinje od 20 časova u Multimedijalnom centru, a ulaz je besplatan.

Ovogodišnji Beldoks sastoji se od četiri, prema rečima urednice filmskog i dramskog programa Kulturnog centra Novi Pazar Elme Šabanović, vrlo kvalitetna dokumentrarna filma sa različitom tematikom. Dosadašnje projekcije, ističe Šabanović, privukle su različite ciljne grupe, a svaka za sebe je ostavila snažan utisak otvarajući goruća pitanja čovečanstva.

”Uglavnom je reč o socijalnim pitanjima, teškim životnim situacijama. Ono što je možda najznačajnije jeste da je reč o istinitim ljudskim pričama koje su realne, vrlo su tople i ovaj festival od svog nastanka, negde od 2008. godine  skreće pažnju domaće i međunarodne javnosti na goruće teme čovečanstva. Mi smo prepoznali da je važno da se edukuje publika u tom smislu i da razgovaramo o važnim temama u našoj socijalnoj sredini. Beldoks vidimo kao saveznika u toj misiji”, izjavila je Šabanović.

Sve dokumentarne projekcije otvaraju važna pitanja za javni dijalog, tako da se i u Novom Pazaru može očekivati da zaživi praksa velikig gradova.

”To jeste sastavni deo Beldoksa koji se održava u Beogradu. Oni nakon projekcije imaju debate, okupljanja okrugle stolove, gde živo razgovaraju sa publikom o tome šta su upravo videli, šta je to što je važno za našu socijalnu sredinu. To je divna ideja da nešto od toga zaživi u Novom Pazaru”, naglašava Šabanović.

U Kulturnom centru se raduju novom Beldoksu, izražavajući ponos što već osam godina uspešno sarađuju i neguju prijateljske odnose sa ovim Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

8 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

10 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

10 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

12 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

12 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

13 hours ago