Categories: DruštvoVesti

Prikupljanje nelegalnog oružja, reakcije pozitivne

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova od 8. maja do danas predato je 15.247 komada oružja, 2.643 komada minsko-eksplozivnih sredstava, kao i blizu 730.000 komada municije. Pohvalivši akciju predaje nelegalnog oružja evropski zvaničnici kažu da na taj način Srbija ne čini samo sebe bezbednom već i celu Evropu.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson pohvalila je Srbiju zbog kampanje za oduzimanje oružja. Istakla je da time Srbija nije samo učinila sebe bezbednijom, već i celu Evropu. Na otvaranju Ministarske konferencije o mapi puta za kontrolu vatrenog oružja u regionu u Briselu, rekla je da je u prva dva dana kampanje oduzeto više naoružanja nego u tri prethodne kampanje zajedno.

“Dobro je da ste preduzeli mere. Mere za oduzimanje oružja imaju našu punu podršku. Napravili ste jednostavan ali efektan video o kampanji i to je dalo odlične rezultate”.

Johanson je zahvalila vlastima u Srbiji i svim ljudima koji su predali oružje i istakla da oružje ubija ljude.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da su dramatični događaji, popout nedavnih tragedija u Srbiji oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca istog.

“Svi znaju da je ilegalna trgovina oružjem ozbiljna pretnja našem miru i stabilnosti. Zajenički je cilj povećanje evropske bezbednosti, da se zaštite svi građani, kako u EU, tako i u zemljama budućim članicama Unije”, rekao je Borelj.

Podsetimo, akcija predaje ilegalnog oružja u Srbiji počela je 8. maja, nakon dve tragedije u kojima je u dva dana ubijeno 17 ljudi, uglavnom dece i mladih. Akcija će trajati do 8. juna do kada građani imaju priliku da predaju nelegalno oružje bez krivične odgovornosti.

Izvor: Tanjug

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

12 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

12 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

12 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

22 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago