Categories: DruštvoVesti

“Nedelja zdravlja usta i zuba” obeležava se i u Novom Pazaru

U okviru obeležavanja “Nedelje zdravlja usta i zuba”, stomatolozi novopazarskog Doma zdravlja, danas su bili u vrtiću “Naša radost”. Deci su kroz kratke video sadržaje i predavanja, objasnili koliko je važno održavati ličnu higijenu usta i zuba. Deca su bila zainteresovana, pitala su lekare sve što ih je zanimalo vezano za ovu temu i iznosila svoja znanja o zdravlju zuba.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, stanovnici  Srbije ne vode dovoljno brige za zdravlje usta i zuba. Svega polovina stanovništva redovno pere zube, a skoro 13% građana nema ni jedan zub. Da bi se ovi podaci promenili, potrebno je konstantno edukovati najmlađu populaciju kako bi generacije koje dolaze shvatile ozbiljnost i značaj oralne higijene. Na ovu temu, stomatolozi novopazarskog Doma zdravlja, danas su razgovarali sa mališanima vrtića “Naša radost”.

“Moramo mnogo više posvetiti pažnje preventivi jer u njoj je spas. Kada to kažem, ne mislim samo na zdravlje usta i zuba, već na svakom polju jer je preventiva ključ svega”, kazala je stomatolog,  doktorka Jasera Ljajić. Ona je danas sa koleginicama, a u saradnji sa vaspitačicama, mališanima prezentovala na video bimu nekoliko kratkih filmova u kojima deca govore kako i na koji način treba održavati higijenu usta i zuba, šta je zdrava hrana, a šta nije, koji napici se ne smeju konzumirati i tako dalje.

Deca vrtića “Naša radost” bila su zaista zainteresovana da čuju sve što je vezano za zdravlje usta i zuba, a bila su i znatiželjna pa su imala i dosta pitanja za doktorku Ljajić. Kažu da su danas još više naučila koliko je važno imati zdrave zube i zbog čega.

Biljana Veljović

 

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

13 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

19 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

20 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

20 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

20 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

20 hours ago