Categories: KulturaVesti

Izložba slika inspirisanih Sandžakom

U Galeriji MMC izložena su umetnička dela nasta u okviru 22. sazova likovne kolonije ‘’Sandžak inspiracija umetnika’’. Ova izložba, koja će biti otvorena do kraja naredne nedelje, jedan je od brojnih kulturnih događaja koji se organizuju u povodu obeležavanja 60 godina Kulturnog centra Novi Pazar.

Izložba je rezultat umetnika insiprisanih Sandžakom. Oni su u avgustu prošle godine boravili u turističkom naselju Ras gde su i nastala izložena umetnička dela. U prošlogodišnjem sazivu učestvovali su umetnici iz Srbije i Crne Gore. Kazim Dreković, Muhamed Đerlek Max, Isidora Jovičić, Edin Malićević. Učesnici kolonije su i: Denis Nogović, Enes Sejfić, Vukašin Stanković, Đorđe Slavković i Milosav Urošević Uroš.

”Što se tiče ove likovne kolonije ona je prepoznatljiva ne samo u Srbiji već u celom regionu, ali i šire. Tokom svih ovih godina u njoj su učestvovali umetnici iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Makedonije, Bugarske, Turske. I prošlogodišnji saziv umetnika potvrdio je svojim delima kakvu inspiraciju su mogli da dobiju u našim krajevima”, izjavila je koordinatorka u Galeriji Multimedijalnog cetra Ajla Dazdarević.

Za 23 godine, koliko posotoji kolonija ”Sandžak inspiracija umetnika”, u trajnom fundusu Galerije Multimedijalnog centra je više od 400 umetničkih dela.

Dazdarević ističe da značaj ove likovne kolonije prepoznaje, kako Grad Novi Pazar, tako i Ministarstvo kulture i informisanja, pod čijim pokroviteljstvom se ona i organizuje. Koncepcijski, kolonija je osmišljena tako da što više umetnika dođe i upozna naše krajeve. Takođe, za lokalne umetnike je značajno da se upoznaju sa kolegama iz regiona, sa kojima razmenjuju iskustva i konstantno nadograđuju sopstveni umetnički izraz, ali i samu koloniju.

U godini jubileja svi kulturni događaju su u znaku 60 godina Kulturnog centra Novi Pazar.

S.Lj.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

19 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 days ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

2 days ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago