Categories: DruštvoVesti

Ovogodišnja “Nedelja imunizacije” – “Prevaziđimo nejednakosti”

Ove godine obeležava se  Nedelja imunizacije u Evropi, a pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije. Osamnaesta je po redu, a pod sloganom “Prevaziđimo nejednakosti” u doba pandemije COVIDA-19 i dalje, sve sa ciljem da se svima u svakoj zemlji omogući podjednaka dostupnost vakcina u cilju sprečavanja bolesti i komplikacija. Direktor novopazarskog ZZJZ dr Šefadil Spahić, sutra će u Beogradu pred predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije imati polučasovnu prezentaciju svog rada, vezanog za postignute rezultate u protekle dve godine.

 

“Ovogodišnji slogan “Prevaziđimo nejednakosti”, sve nam govori, da treba da prevaziđemo sve ono što znamo i što ne znamo, a ne znamo mnogo toga, pa su tu zdravstveni radnici da podignu nivo svesti građanima o značaju vakcinacije”, kaže dr Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje. “Znamo da vakcina postoji od davnina, da vakcina štiti od mnogih zaraznih bolesti, vakcinacijom svoje dece i nas samih ne štitimo samo sebe već i svoju okolinu”, dodala je dr Iković.

Doktorka Iković iznosi podatke da je od davne 1988.godine do danas, vakcinacijom dece 99 procenata iskorenjena dečija paraliza. Postoji i HPV vakcina koja je dostupna u Srbiji besplatno, a koja štiti žensku populaciju od karcinoma grlića materice i muškarce od raka penisa. Sve ovo pokazuje da je značaj vakcina zaista veliki. Vakcinacija protiv kovida još uvek traje iako je na svu sreću broj obolelih mali u ovom trenutku. Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje će svoj rad koji sadrži podatke o postignutim rezultatima vezanim za vakcinaciju protiv kovida 19 u protekle dve godine, sutra u Beogradu prezentovati pred predstavnicima Svetske zdravstvene organizacije.

“Ono što bih izdvojila, a što je trenutno posebno važno, jeste da se podigne svest o vakcinaciji dece MMR vakcinom protiv morbila. Od januara meseca do sad mi beležimo preko 50 slučajeva morbila dece koja su u 54 posto bila mlađa od dve godine, 44 posto hospitalizovano i na sreću nije bilo smrtnih slučajeva, a ranije ih je bilo”, dodala je dr Majda Iković. Ona je dala savet naročito roditeljima, da poštuju kalendar imunizacije Dečijeg dispanzera, da vakcinišemo decu i tako ih zaštitimo od zaraznih bolesti.

 

Poruke Nedelje imunizacije u Evropskom regionu SZO 

  • Vakcine štite od bolesti, spašavaju živote i stvaraju osnovu za dug i zdrav život.
  • Vakcinacijom od zaraznih bolesti ne štite se samo vakcinisani, već i najbliže okruženje.
  • Zahvaljujući vakcinaciji , broj slučajeva dečije paralize je od 1988. godine redukovan za 99 procenata. Zajedno možemo iskoreniti polio.
  • Vakcinacijom protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusom (HPV) možemo preventirati 90 posto  karcinoma grlića materice.
  • Morbili su jedna od najzaraznijih bolesti. Nevakcinisana deca uzrasta ispod pet godina života su u najvećem riziku od obolevanja i komplikacija , uključujući smrtni ishod. Vakcinacijom možemo eliminisati morbile.
  • Rubela, infekcija kod trudnica može izazvati pobačaj ili kongenitalne  malformacije ploda. Vakcinacijom u detinjstvu štiti se osoba ceo život.
  • Vakcina protiv hepatitisa B je 95 % efikasna u prevenciji infekcije, razvoju hronične bolesti i karcinoma jetre uzrokovane hepatitisom B.
  • Osnovni preduslov za uspešno funkcionisanje zdravstvenog sistema je podjednaka dostupnost vakcina.
  • Zdravstveni radnici treba da budu ključni izvor informacija o vakcinama za roditelje. Izgradnjom poverenja u vakcine spašavaju se životi.
  • Svaki roditelj treba da igra ključnu ulogu  u zaštiti svoje dece izborom da ih vakciniše. Svako dete zaslužuje da bude zaštićeno od vakcinama preventabilnih bolesti.
  • Istraživanja na polju vakcine omogućila su  razvoj bezbednih vakcina i tako spasila milione života.
  • Dostizanje i održavanje kolektivnog imuniteta populacije protiv zaraznih bolesti vakcinacijom je suština zajedničkih napora u svim zemljama sveta.

Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da i vi i članovi vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani.

Biljana Veljović

Podeli

Biljana Veljovic

Recent Posts

Atletičari Novog Pazara nižu uspehe, pravi izazovi tek predstoje

Sezona u dvorani donela je mladim Pazarcima brojne rekorde i medalje sa domaćih i balkanskih…

6 hours ago

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

7 hours ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

8 hours ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

10 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

10 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

11 hours ago