Prema smernicama američke Agencije za hranu i lekove (FDA), ostatke hrane možemo da čuvamo i jedemo oko tri do četiri dana nakon pripreme. Iako je to opšti stav, ne važi za svaku vrstu hrane.
Kako FDA navodi ostatke hrane trebalo bi staviti u frižider ili zamrzivač dva sata nakon pripreme, piše HuffPost.
Mikrobiolog Andrea Kasero i Gaj Krozbi, naučnik koji se bavi hranom i vanredni profesor na Harvardu, ističu da ovakve smernice ne važe za svaku namirnicu.
Različite namirnice imaju i različitu pH vrednost. Hrana koja ima niži pH, poput sosa od paradajza, mogu da traju duže. Njihov rok je otprilike oko sedam dana.
S druge strane, u ostacima hrane koje imaju viši pH, poput jaja i ribe, bakterije se veoma brzo razvijaju i zbog toga bi ih trebalo pojesti u roku tri dana ili ih baciti ako taj rok istekne.
Hrana koja sadrži više šećera može da se drži i van frižidera u hermetički zatvorenoj posudi do sedam dana, poput mafina ili kolača od masnog testa. Mada teško da bilo kome poslastice toliko dugo stoje.
S druge strane, hrana sa visokim sadržajem vlage, kao što su kuvano meso i kuvano povrće, može brže da razvije bakterije, čak i kad se čuva u frižideru. Takvu hranu bi trebalo iskoristiti u roku od najviše tri dana.
Izvor: novimagazin
Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…
Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…
rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…
Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…
Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…