Categories: PolitikaVesti

U toku sednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća, bira se predsednik

U toku je prva sednica Bošnjačkog nacionalnog Vijeća u novom mandatu. Sednicom BNV-a predsedavao je najstariji većnik Hajro Tutić. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – izbor predsednika BNV-a.

Pre izbora predsednika obratio se većnik Admir Muratović. On je zamerio nedostavljanje dnevnog reda u pisanom formatu većnicima i zatražio da se ova tačka uvrsti u dnevni red.

” Ne znam da li je ovo Vijeće donelo odluku o budžetu za 2023. godinu pa predlažem da stavite tačku razno jer govorite o nekakvom kontinuitetu Vijeća. A ako se ne donese budzet do kraja godine, ne znam kako će ovaj organ funkcionisati” – rekao je Muratović.

Prvi na listi SDP-a i nosilac liste Husein Memić govorio je o pregovorima za formiranje većine u novom sazivu Vijeća.

“Želeli smo jedinstvo u Vijeću ali nismo uspeli da se dogovorimo. Sa SDA Sandžaka nismo uspeli da se dogovorimo ali smo imali civilizovane razgovore. SDA Sandžak je tražila nastavak kontinuiteta a mi smo tražili depolitizaciju Vijeća. Sa SPP- om smo imali dobre razgovore ali nismo uspeli da se dogovorimo oko predsednika Vijeća” – objasnio je Memić i dodao:

” Bićemo civilizovana i konstruktivna opozicija. Nastavićemo kulturu dijaloga. Iako smo bili napadani nismo odgovarali. Tako ćemo i nastaviti” – rekao je Memić.

Memić je rekao i da bez SDP-a nema jedinstvene islamske zajednice.

“Jedinstvena IZ mora da bude prioritet rada BNV-a. Ne želim da ovo Vijeće nastavi kontinuitet. Ovde treba da pričamo o kulturi, jeziku, informisanju, a ne o politici. Neka vam je sa srećom i u nama ćete imati konstruktivnu opoziciju” – rekao je Memić i unapred čestitao Misali Pramenković izbor za predsednicu.

Fuad Baćićanin, nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo – dr Fuad Baćićanin” nije želeo da priča o pregovorima za uspostavljanje koalicije već o ciljevima nove koalicije u Vijeću.

 

” Cilj je postizanje bošnjačkog jedinstva. Kada se dvoje dogovori, a postoji još dvoje ,to znaci da nije nista konačno i da se može dogovoriti i sa ostalima. Ovo je mesto razgovora i ovo će biti mesto na kome će se razgovarati o bitnim temama” – rekao je Baćićanin.

Edin Numanović iz SPP-a rekao je da je intencija partije da Misala Pramenković zastupa sve Bošnjake u najboljem svetlu.

” Na papir smo stavili sve, kao i jedinstvo islamske zajednice. I nadam se da ćemo to postići. Ove dve liste ponudile su i SDP-u, adekvatno ostvarenim rezultatima, da učestvuje u BNV-a” – kazao je Numanović.

U toku je rasprava o jedinoj tački dnevnog reda.

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

6 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

12 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

13 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

13 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

13 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

13 hours ago