Categories: RegionVesti

Komšić: BiH ima iskrenog prijatelja u Erdoganu i Vladi Turske

Činjenica je da Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja u predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i u Vladi Turske, kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Erdogan je danas doputovao u posjetu Bosni i Hercegovini gdje je nakon svečanog dočeka održan sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

“Pored konkretnih projekata na kojima treba da radimo i na kojima se već radi želim istaći da je činjenica da je predsjednik Erdogan kao i politika Vlade Turske jedna od rijetkih stvari oko kojih se slažemo u Bosni i Hercegovini. To je činjenica, kao i što je činjenica da u Erdoganu i u Vladi Republike Turske Bosna i Hercegovina ima iskrenog prijatelja”, kazao je Komšić na konferenciji za novinare te dodao:

“Također je i činjenica, i ja mislim da treba potencirati tu stabilizirajući ulogu u Bosni i Hercegovini pa i u cijeloj regiji od strane Erdogana i politike koju on realizuje. Siguran sam da će se ta saradnja nastaviti istim tempom i u istom pravcu kako smo imali i do sada. To je zaista dobra stvar jer kada god se sretnemo rodi se neki novi projekat, nova inicijativa koja doprinosi razvoju naših bilateralnih odnosa i doprinosi napretku Bosne i Hercegovine.”

Erdogan će se tokom dana sastati i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači, odati počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, zatim obići nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a večeras će prisustvovati i poslovnom forumu.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.

Anadolu Agency (AA)

Podeli

N N

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

4 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

17 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

17 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

17 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago