Categories: RegionVesti

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuli iz Visokog ka Potočarima

Kamion s tabutima 50 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, ispraćen je jutros iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska, porodice žrtava i građani Visokog, učenjem dova i polaganjem cvijeća na kamion, odali su počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida iz 1995. godine, kada su jedinice tadašnje VRS pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, u masovnim ubistvima na više lokacija na području Srebrenice, ubile više od osam hiljada Bošnjaka.

Članovi porodica i građani sa suzama u očima, noseći ruže u rukama, ispratili su kamion sa tabutima žrtava najvećeg masovnog stradanja na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Nermin Ibrahimović iz Visokog je ispratio posmrtne ostatke oca Nesiba.

“U trenutku smrti imao je 37 godina. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u okolini Potočara. Krenuo je s kolonom preko šume te 1995. ali se zbog zdravstvenih problema vratio u Potočare. Odvojen je od ostatka civila”, ispričao je Ibrahimović.

Nermin je s majkom i bratom 1993. humanitarnim konvojem napustio Srebrenicu.

Smatra da svaka žrtva zaslužuje da se pronađe i da bude dostojanstveno ukopana.

“Konačno ćemo moći da kažemo da znamo gdje je njegov mezar, da dođemo i posjetimo ga. Apelujem na sve koji imaju informacije da odaju gdje se nalaze nestali i da nađu svoj smiraj i da krenemo dalje. Ako kolektivno šutite, kolektivno ste odgovorni. Da krenemo putem ozdravljenja, jer mi ne možemo ozdraviti, mi smo svi tužni, isfrustrirani tragajući za našim najmilijim i bolujemo u duši”, poručio je Nermin.

Na ispraćaju žrtava genocida u Srebrenici bio je i Ahmed Omanović iz Visokog.

“Allah nas upozorava, ko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijelo čovječanstvo. Ne ubijaj nikoga, svakoga pomiluj, poljubi, pozdravi i produži”, rekao je Omanović.

Na ispraćaju je svake godine i Jasmina Kadrić (73) iz Visokog.

“Radim u Njemačkoj, ali svake godine dođem na ovaj ispraćaj. U Njemačkoj imam mnogo poznanika koji su iz Srebrenice. Znam jednu nanu kojoj su ubijena tri sina. Želim ovako odati počast žrtavama. Još nikada nisam bila u Srebrenici, ne bih mogla izdržati. Da se ovo nikada i nikome ne ponovi”, kazala je Kadrić.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kazala je da su danas iz Visokog ispratili posmrtne ostatke 50 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

“Planirano je zaustavljanje u Ilijašu, u Vogošći i ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Odmah nakon toga će biti kratko zaustavljanje ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, zatim kod pijace Markale u 12.20 sati. Imamo malu izmjenu, jer će se ova tužna kolona zaustaviti i ispred Vijećnice”, pojasnila je Fazlić.

Kako je kazala, dolazak u Potočare je planiran u 16.30 sati.

Anadolu Agency

Podeli

N N

Recent Posts

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

4 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

5 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

5 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

5 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

5 hours ago

U HOTELU „BOROVI“ ODRŽAN SAMIT: Američka podsekretarka Elizabet Alen sa mladima

Američka podsekretarka za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen izjavila je danas u hotelu…

21 hours ago