Categories: DruštvoVesti

U Novom Pazaru o evroatlantskim integracijama

U organizaciji Fakulteta za islamske studije, Matice bošnjačke i Evroatlantskog saveta organizovana je tribina na temu “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”

Prisutnima se najpre obratio zamenik predsednika Mešihata IZ u Srbiji, Rešad efendija Plojović.

“Vera i nauka su dva osnovna fundamenta civilazicije koji su nepromenjivi, a politike i političari oni koji utiču na stvaranje ambijenta da nauka i vera budu povezane” poručio je Plojović.

Predsednik Matice bošnjačke Jahja Fehratović kazao je da Bošnjaci imaju pravo i obavezu da zauzmu stavove po svim pitanjima, naročito o ovome koje se odnosi na globalni odnos snaga.

“Mi smo dokazali i našim delovanjem u parlamentu da je put kojim se moramo kretati put trajne stabilnosti i NATO integracija” poručio je Fehratović.

Narodni poslanik Dragan Šormaz  ujedno i predsednik Evroatlantskog saveta kazao je obraćajući se prisutnima da je reč o nevladinoj organizaziji ustanovljenoj u cilju borbe za evropsku i evroatlantsku Srbiju.

“Imamo pet ovakvih tribina dogovorenih i nismo želeli da one budu samo u Beogradu, želeli smo da idemo po Srbiji i to je cilj ovog projekta. Do sada smo održali u Nišu i Kragujevcu, sledi u Novom Sadu i završna u Beogradu. Stavili smo Novi Pazar u pet najvažnijih gradova i cilj nam je da ovo preraste u regionalnu priču. Evroatlantski svet je više od EU, a istovremeno nije ni NATO. To je cela Evropa i Severna Amerika” kazao je Šormaz.

Savetnik američkog ambasadora za politička pitanja Majkl Keleher kazao je da SAD dele strateško opredeljenje Srbije a to je članstvo u EU.

“Mi sarađujeno i podržavamo Srbiju na njenom putu u EU Želimo da je vidimo u EU, ali i ostale zemlje zapadnog Balkana. Odnosi Srbije i SAD najbolji su u poslednjih deset godina, ali ima još puno toga da se uradi, uglavnom po pitanju članstva u EU s obzirom da je reč o dugotrajnom i iscrpljujućem procesu. EU je buducnost Srbije i to je potvrdio i njen predsednik Vučić” kazao je Keleher.

On je kazao da su u aktuelnom momentu ruske invazije na Ukrajinu, članice EU i NATO-a jedinstvene i dele zajedničke stavove po pitanju aktuelne krize. Takođe, kazao je Keleher, evidentna je bliskost SAD sa evropskim partnerima.

Aktuelnu situaciju u srcu Evrope, komentarisao je i analitičar za bezbednost Darko Obradović. On je, između ostalog, ukazao na potrebu saradnje  Srabije sa evropskim i evroatlanstkim partnerima.

“Naša zemlja ne sme da bude predmet geopolitičke konfortacije, a način je da budete pod kišobranom kolektivne odbrane. Nismo politički neutralni, i to je poruka koju smo čuli više puta” kazao je Obradović.

Predsednik SPP-a Usame Zukorlić kazao je da se ta stranka zalaže za ulazak u EU i decentralizaciju Srbije.

“To bi blo u korist i Srbije i naroda koji u njoj žive. Zalažemo se i da rešimo pitanje Sandžaka na način da se formira jedan evropski region na području južnog i severnog Sandžaka. To bi doprinelo stabilnostini i ekononskom razvoju, ali je preduslov svemu tome ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju” kazao je Zukorlić.

Tribini su prisustvovali predstavnici Grada Novog Pazata predvođeni pomoćnikom gradonačelnika Ensarom Škrijeljem, takođe predstavnici Mešihata, Fakulteta za Islamske studije, Univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici javnog i kulturnog života, direktori škola, te studenti.

Nakon tribine prisutni su se uključili u diskusiju.

Pokrovitelj i partner današnje tribine je Ambasada SAD u Srbiji.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

10 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

17 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

17 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

18 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

18 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

18 hours ago