DruštvoVesti

U Novom Pazaru o evroatlantskim integracijama

U organizaciji Fakulteta za islamske studije, Matice bošnjačke i Evroatlantskog saveta organizovana je tribina na temu “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”

Prisutnima se najpre obratio zamenik predsednika Mešihata IZ u Srbiji, Rešad efendija Plojović.

“Vera i nauka su dva osnovna fundamenta civilazicije koji su nepromenjivi, a politike i političari oni koji utiču na stvaranje ambijenta da nauka i vera budu povezane” poručio je Plojović.

Predsednik Matice bošnjačke Jahja Fehratović kazao je da Bošnjaci imaju pravo i obavezu da zauzmu stavove po svim pitanjima, naročito o ovome koje se odnosi na globalni odnos snaga.

“Mi smo dokazali i našim delovanjem u parlamentu da je put kojim se moramo kretati put trajne stabilnosti i NATO integracija” poručio je Fehratović.

Narodni poslanik Dragan Šormaz  ujedno i predsednik Evroatlantskog saveta kazao je obraćajući se prisutnima da je reč o nevladinoj organizaziji ustanovljenoj u cilju borbe za evropsku i evroatlantsku Srbiju.

“Imamo pet ovakvih tribina dogovorenih i nismo želeli da one budu samo u Beogradu, želeli smo da idemo po Srbiji i to je cilj ovog projekta. Do sada smo održali u Nišu i Kragujevcu, sledi u Novom Sadu i završna u Beogradu. Stavili smo Novi Pazar u pet najvažnijih gradova i cilj nam je da ovo preraste u regionalnu priču. Evroatlantski svet je više od EU, a istovremeno nije ni NATO. To je cela Evropa i Severna Amerika” kazao je Šormaz.

Savetnik američkog ambasadora za politička pitanja Majkl Keleher kazao je da SAD dele strateško opredeljenje Srbije a to je članstvo u EU.

“Mi sarađujeno i podržavamo Srbiju na njenom putu u EU Želimo da je vidimo u EU, ali i ostale zemlje zapadnog Balkana. Odnosi Srbije i SAD najbolji su u poslednjih deset godina, ali ima još puno toga da se uradi, uglavnom po pitanju članstva u EU s obzirom da je reč o dugotrajnom i iscrpljujućem procesu. EU je buducnost Srbije i to je potvrdio i njen predsednik Vučić” kazao je Keleher.

On je kazao da su u aktuelnom momentu ruske invazije na Ukrajinu, članice EU i NATO-a jedinstvene i dele zajedničke stavove po pitanju aktuelne krize. Takođe, kazao je Keleher, evidentna je bliskost SAD sa evropskim partnerima.

Aktuelnu situaciju u srcu Evrope, komentarisao je i analitičar za bezbednost Darko Obradović. On je, između ostalog, ukazao na potrebu saradnje  Srabije sa evropskim i evroatlanstkim partnerima.

“Naša zemlja ne sme da bude predmet geopolitičke konfortacije, a način je da budete pod kišobranom kolektivne odbrane. Nismo politički neutralni, i to je poruka koju smo čuli više puta” kazao je Obradović.

Predsednik SPP-a Usame Zukorlić kazao je da se ta stranka zalaže za ulazak u EU i decentralizaciju Srbije.

“To bi blo u korist i Srbije i naroda koji u njoj žive. Zalažemo se i da rešimo pitanje Sandžaka na način da se formira jedan evropski region na području južnog i severnog Sandžaka. To bi doprinelo stabilnostini i ekononskom razvoju, ali je preduslov svemu tome ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju” kazao je Zukorlić.

Tribini su prisustvovali predstavnici Grada Novog Pazata predvođeni pomoćnikom gradonačelnika Ensarom Škrijeljem, takođe predstavnici Mešihata, Fakulteta za Islamske studije, Univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici javnog i kulturnog života, direktori škola, te studenti.

Nakon tribine prisutni su se uključili u diskusiju.

Pokrovitelj i partner današnje tribine je Ambasada SAD u Srbiji.

 

Senada Kalić

Podeli