Categories: SvetVesti

Erdogan sa Herzogom razgovarao o dešavanjima na Zapadnoj obali i u Al-Aksi

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom.

Erdogan je na nalogu na društvenim mrežama objavio da je sa Herzogom razgovarao o regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima, posebno o događajima koje su izazvale određene izraelske radikalne grupe i snage sigurnosti u Palestini.

Erdogan je tokom razgovora kazao da je vrlo tužan zbog događaja koji su zabilježeni na Zapadnoj obali i u džamiji Al-Aksi od početka mjeseca ramazana, a u kojima je povrijeđeno više od 400 Palestinaca, 18 je poginulo, uključujući djecu.

“Naša tuga je dodatno porasla činjenicom da su jučer i prekjučer nakon sabah-namaza neke fanatične grupe upale u džamiju Al-Aksa, te da su tokom upada zabilježene nemile scene, te da se napetost potom proširila i na Gazu. U momentima kada se praznici trebaju obilježavati u prazničnom raspoloženju, ove scene, s kojima se zbog nekih radikala susrećemo svake godine, vrijeđaju savjest i izazivaju opravdane reakcije u cijelom islamskom svijetu”, naveo je Erdogan.

Naglasio je također da je vrlo važno spriječiti provokacije.

“U ovom osjetljivom periodu želim još jednom naglasiti neophodnost da se ne dopuste provokacije i prijetnje statusu i duhovnosti Al-Akse. Ponavljam poziv svima da se maksimalno potrude da sačuvaju duhovnost i svetost ovog blagoslovljenog mjesta i ovih svetih dana. Turkiye će nastaviti raditi kako bi se osigurali mir i spokoj”, dodao je Erdogan.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu džamije Al-Aksa, kada je povrijeđeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak. Izraelska policija raspoređena je oko Starog grada i Al-Akse.

 

Izvor: AA

Foto: Arhiv/AA

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

10 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

23 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

23 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

23 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

2 days ago