Categories: EkonomijaVesti

Investitori ne napuštaju Srbiju

Pritisci na Srbiju zbog principijelnog stava oko krize u Ukrajini i neuvođenja sankcija Rusiji koji se odnose na ekonomiju, uslovili su i nagađanja i nezvanične informacije da bi nemački investitori, koji zapošljavaju oko 77.000 radnika, mogli da dignu sidro. Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić ističe za RTS da to nije tačno i da kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju da odu.

Prošlo je više od dve decenije od prve nemačke investicije u Srbiju. Nemačka je i dalje jedan od vodećih investitora i spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Trenutno postoji preko 900 kompanija gde je udeo nemačkog kapitala preko 50% i tu spadaju i registrovani preduzetnici, piše RTS.

Neki mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore u nemačkom ministarstvu privrede, objavili da bi zbog, kako je to formulisano, “nejasnog stava Srbije prema krizi u Ukrajini”, moglo da dođe do povlačenja nemačkih investicija. To bi značilo i gubitak 40.000 radnih mesta, a to bi, kako je ocenjeno, bio samo početak, jer bi nemački primer sledile i druge zemlje.

– Prema našim saznanjima i genaralno prema našem stavu, to nije tačno i kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju to da urade – naglasio je Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Kaže i da su sproveli anketu, gde su jasno među članstvom postavili to pitanje. Pored generalnog stava da postoji uticaj na poslovanje, procena je, naglašava, da to trenutno nije uopšte aktuelno, niti nešto o čemu se razmišlja.

Kao dokaz da nije tačno ni da su neke kompanije zamrzle palanirani dolazak u Srbiju, Grujić ističe i činjenicu da kompanije kao što su MTU, Hansgrohe, Bizerba i Kontinental i dalje nastavljaju s izgradnjom svojih objekata.

Potvrdio je da u Komori nedeljno i dalje dobijaju nekoliko upita kompanija, i većih i manjih, koje su zainteresovane da se upoznaju s okolnostima u Srbiji i najavljuju svoj dolazak kako bi se upoznali s uslovima poslovanja.

Grujić je posebno istakao da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju preko 77.000 radnika.

– Leoni iz Prokuplja ima 13.000 zaposlenih, a prema našim saznanjima oni planiraju da zapošljavaju još radnika. Pomenuću i najveću nemačku investiciju kompaniju Štada i velike grinfild investicije u koje spada i CTF, kompanija Brose – rekao je Grujić.

Ukazao je da je strategija svih velikih kompanija koje su došle u Srbiju da regionalno jačaju svoj lanac dobavljača i da na taj način obezbede i svoju perspektivu. U tom pravcu su, dodaje, i sve aktivnosti da se i manje i srednje kompanije dovedu u Srbiju i da aktivno učestvuju u poslovanju

Dodao je i da svaka kompanija koja se suočava s globalnim problemima, prilagođava svoje planove i plan razvoja i da se radi intenzivnija procena rizika, nego ranije.

– U proteklih 20 godina kompanije iz Nemačke su investirale oko 3,6 mlrd EUR u Srbiju, vidi se i da je i pre pandemije intenzitete i atraktivnost Srbije prepoznata – precizirao je Grujić.

Objašnjava da državni podsticaji jesu praksa svih zemalja u regionu, pa čak i najrazvijenijih, kao i same Nemačke.

– Ono što nas izdvaja od drugih, to je uredba i jedan izuzetno transparentan proces, podrška države koja je direktno uključena na svim nivoima u podršci stranim investitorima. Takođe, ono što nas izdvaja je kvalifikovana radna snaga. U nekim državama resursi su iskorišćeni a kod nas još uvek postoji taj potencijal – ocenio je Grujić.

Izvor: Blic

FOTO: SHUTTERSTOCK

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Pravoslavni hrišćanski vernici proslaviće sutra Vaskrs

Patrijarh Porfirije služiće u ponoć vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru, najavila je…

1 hour ago

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

4 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

22 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

22 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

23 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago