Categories: DruštvoVesti

”Čista Srbija”: Novi Pazar deo najvećeg ekološkog projeka u istoriji zemlje

Novi Pazar jedna je od lokalnih samouprava u koju će, u naredne četiri godine, biti realizovan posao vredan četiri milijarde evra sa ciljem poboljšanja ekološke slike države. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, član Gradskog veća Hanefija Brničanin i direktor JP  ’’Gradska čistoća’’ Armin Mehović prisustvuju dvodnevnom skupu posvećenom projektu “Čista Srbija”.

Reč je o najvećem ekološkom projektu u istoriji zemlje i prusustvuju mu predstavnici više od 30 lokalnih samouprava iz cele Srbije.

U organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Istraživačkoj stanici Petnica danas je počeo dvodnevni skup “Petnica 2022”, posvećen pre svega projektu “Čista Srbija”.

Izgradnja 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture i više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, između ostalog, plan je za naredne četiri godine. Milionska sredtsva biće uložena najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

”I samo u ovoj godini Vlada Republike Srbije je predvidela više od 400 miliona evra za investicije u komunalnu infrastrukturu”, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

“Džaba nam auto, putevi i plate od 1000 evra ako prirodu ne ostavimo čistom za našu decu. Mi to moramo da uradimo. Znate, politika predsednika Srbije ima puno uspeha, koji se ogledaju u ekonomskom rastu i očuvanju nacionalnih interesa, ali mi mislimo da je velika stvar što smo doneli odluku da našu prirodu očistimo i da naše reke budu poput reka u razvijenim zemljama Zapadne Evrope. Mi ćemo u tome uspeti”, zaključio je ministar Momirović.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada ‘’Čista Srbija”, za čije je sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koncipiran je na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom voda i zemlje.

Reč je o projektu koji je u interesu svih građana. Podsetimo, u Novom Pazaru aktuelno je više ekoloških i projekata koji za cilj imaju zaštitu žiotne sredine, pa je tako u izradi projkeat nove deponije za grad Novi Pzara i opštine Tutin i Rašku, kao i za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda.

 

Senada Kalić

 

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

14 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

15 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

15 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

18 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

18 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

18 hours ago