Categories: DruštvoVesti

BNV: Održana promocija istorijskog priručnika “Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka”

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je promociju istorijskog priručnika „Kratke crtice iz prošlosti Bošnjaka“ koji će koristiti učenici 6, 7. i 8. razreda osnovne škole. Izrada ovog priručnika je projekat Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pozdravljajući prisutne, uz čestitke povodom Dana školstva na bosanskom jeziku, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, istakla je važnost obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku, kao i značaj ovog Priručnika o kojem su govorili: prof. dr Izet Šabotić, mr Mirza Ćehajić, autori priručnika i mr Adnan Bjelak.

Priručnik obuhvata osnovne podatke vezane za kulturu i tradiciju Bošnjaka, počev od srednjeg veka pa do savremenog doba. Reč je o istorijskom štivu koje sadrži prigodne sadržaje koji ukazuju na procese i događaje kroz koje je egzistirala kultura i razvijala se tradicija Bošnjaka.

Osim za učenike osnovnih škola priručnik je namenjen svim generacijama jer, kako su naglasili autori, koliko god je važno pisati toliko je važno čitati i izučavati istoriju svog naroda.

Događaj je realizovan u okviru obeležavanja Dana školstva na bosanskom jeziku, koji se počeo obeležavati 2013. godine, kada je počela pripremna nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

13 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

20 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

20 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

20 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

20 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

20 hours ago