Categories: DruštvoVesti

Otvorena izložba radova 20. saziva likovne kolonije “Sandžak inspiracija umjetnika 2001-2021.”

U Galeriji Multimedijalnog centra, otvorena je izložba radova 20. saziva kolonije i predstavljena monografija povodom 20 godina održavanja te likovne manifestacije. Svoje radove predstavilo je osam umetnika iz Novog Pazara, gradova u okruženju, a jedan je iz Sarajeva.

Urednica izložbenog programa galerije Amra Hodžić Jejna je povodom 20 godina održavanja kolonije “Sandžak inspiracija umetnika 2001-2021.”podsetila na istoriju održavanja ove likovne manifestacije. Kolonija je održana u septembru 2020.godine, ali zbog pandemije, sada su se stekli uslovi za održavanje izložbe.
“Ideja o osnivanju ove likovne kolonije nastala je 2001. godine i od tada je u njoj učestvovalo 190 umetnika iz naše zemlje i regiona. Ideja organizatora, Kulturnog centra Novi Pazar, je da se kroz događaj ovog tipa promoviše Sandžak sa svim njegovim kulturno-istorijskim nasleđem i baštinom, prirodnim bogatstvima i folkloristikom, predstave sandžački umetnici i likovna scena, ali i osnaži interakcija umetnika iz regiona.

Odаbir umetnikа se prаvi na taj način da učesnici imaju jasno saznanje o konceptu kolonije i da prepoznaju vriednost ovog multietničkog okupljanja. Idejа se zаsnivа nа promeni mestа dešаvаnjа ove kolonije, tako da je za dvadeset godina postojanja, pored Novog Pаzаrа, održаnа u Plаvu (2004. godine), Sjenici (2005. i 2010. godine), Prijepolju (2006. i 2013. godine) i Rožаjаmа”.

Učesnici 20. saziva, održanog od 25. do 30. septembra 2020. godine u Novom Pazaru, su: Aida Camović, Haris Ličina, Sead Zejnelagić, Bogdana Perić, Igor Gardinovački, Milica Miletić, Teodora Micić i Senad Pepić.

Na promociji su govorili književnik Šaban Šarenkapić I urednica izložbenog programa galerije Amra Hodžić Jejna .Koloniju finansiraju Grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 23. februara 2022. godine.

 

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

10 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

10 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

10 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

21 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago