Categories: DruštvoVesti

Korak bliže autoputu Beograd-Sarajevo: Sada imamo i most preko Save, još je dosta posla, a evo i kakvi su rokovi

Ovih dana završen je jedan od zahtevnijih radova na deonici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u delovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 meseci postavljena na stubove. Tako smo se primakli korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

Vrednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan pre nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman (25 miliona evra). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije.

Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Kako su za “Blic Biznis” rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dve glavne deonice:

– izvođenje radova na mostu preko Save, gde je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022;

– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gde je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;

Sremska Rača – Kuzmin

Ova deonica, ukupne dužine 18 kilometara sa sve mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dve trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smera.

Kako kažu iz ministarstva predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.

Pored mosta preko Save, gradiće se i most preko reke Bosut, ali i petlje Bosut i Kuzmin. Petlja Kuzmin će spajati autoput Beograd-Šid i autoput Kuzmin-Sremska Rača.

Doneta su sva rešenja o eksproprijaciji na celoj deonici autoputa Sremska Rača-Kuzmin, a 9. juna 2021. godine izdata je građevinska dozvola za ovu trasu puta.

Požega – Kotroman

Kako za “Blic Biznis” kažu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, studija opravdanosti sa idejnim projektom deonice Požega- Kotorman. Saradnja na izradi plansko-tehničke dokumentacije se realizuje sa turskom kompanijom Tasyapi.

– Komercijalnim ugovoru predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa Idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrednost projekta iznosi 25 miliona evra. Rokovi za projektovanje se računaju od dana stupanja Komercijalnog ugovora na snagu, kažu iz ministarstva.

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 meseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine.

 

Izvor: Blic

Foto: RAS SRBIJA

 

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

36 mins ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

2 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

2 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

5 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

5 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

5 hours ago