Categories: KulturaVesti

“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”

Izložba “Prohodi bez obala”  akademskog slikara Vukašina Milovića o0tvorena je u Muzeju „Ras” u Novom Pazaru.
Izložbom će biti obuhvaćeno sedam radova – reljefa, urađenih na čeličnoj podlozi kao i tri manje geometrijski oblikovane skulpture.
U svojoj stvaralačkoj radionici kontinuirano i paralelno, rešava dileme u kontekstu medija koji ga zaokuplja i kao pravi kreativac, izabranim sredstvima na gvozdenim pločama, istražuje i iščitava svoju unutrašnju prirodu i otvara nova prostranstva, nova značenja jer samo umjetnik koji iskreno i duboko traži može se susresti sa samim sobom u novoj životnoj, umjetničkoj i stvaralačkoj avanturi.
Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju. Različite intervencije na metalu, oblici koncentričnih krugova, šrafura, linearnih spletova, prestaju da budu samo izražajno sredstvo već postaju, uz skladan odnos linija i površina, dekorativne. Metal, kao zahtevan materijal za rad još više je potencirao visok umjetnički domet Vukašina Milovića, potencirajući izuzetnu zanatsku vještinu, talenat i visok umjetnički domet.
Vukašin Milović je rođen 1962. godine u Andrijevici u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti upisao je 1983. godine u Beogradu, vajarski odsek na kome je diplomirao 1988. godine u klasi profesora Nikole Koke Janković.
Na istom odseku magistrirao je 1990. godine u klasi profesora Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. godine.
Od 2010-2015. godine na Fakultetu umjetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici bio je vanredni profesor vajanja, uža umjetnička oblast skulptura u metalu.
Od 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete vajanje. Godine 2015. izabran je u zvanje docenta za primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.
Senada Kalić
https://youtu.be/Noz4AprMUz0
Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

6 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

19 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

19 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

19 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago