KulturaVesti

“Prohodi bez obala” Vukašina Milovića u Muzeju „Ras”

Izložba “Prohodi bez obala”  akademskog slikara Vukašina Milovića o0tvorena je u Muzeju „Ras” u Novom Pazaru.
Izložbom će biti obuhvaćeno sedam radova – reljefa, urađenih na čeličnoj podlozi kao i tri manje geometrijski oblikovane skulpture.
U svojoj stvaralačkoj radionici kontinuirano i paralelno, rešava dileme u kontekstu medija koji ga zaokuplja i kao pravi kreativac, izabranim sredstvima na gvozdenim pločama, istražuje i iščitava svoju unutrašnju prirodu i otvara nova prostranstva, nova značenja jer samo umjetnik koji iskreno i duboko traži može se susresti sa samim sobom u novoj životnoj, umjetničkoj i stvaralačkoj avanturi.
Vukašin Milović je upravo idući od konkretnog i asocijativnog došao do kategorije apstraktnog i bespredmetnog na svojim reljefima i skulptoralnim formama, kroz osnovni vid izražavanja – liniju. Različite intervencije na metalu, oblici koncentričnih krugova, šrafura, linearnih spletova, prestaju da budu samo izražajno sredstvo već postaju, uz skladan odnos linija i površina, dekorativne. Metal, kao zahtevan materijal za rad još više je potencirao visok umjetnički domet Vukašina Milovića, potencirajući izuzetnu zanatsku vještinu, talenat i visok umjetnički domet.
Vukašin Milović je rođen 1962. godine u Andrijevici u Crnoj Gori. Fakultet likovnih umjetnosti upisao je 1983. godine u Beogradu, vajarski odsek na kome je diplomirao 1988. godine u klasi profesora Nikole Koke Janković.
Na istom odseku magistrirao je 1990. godine u klasi profesora Milorada Tepavca. Član je ULUS-a od 1988. godine.
Od 2010-2015. godine na Fakultetu umjetnosti iz Prištine u Kosovskoj Mitrovici bio je vanredni profesor vajanja, uža umjetnička oblast skulptura u metalu.
Od 2011-2014. angažovan je na Fakultetu umjetnosti u Nišu za predmete vajanje. Godine 2015. izabran je u zvanje docenta za primjenjeno vajarstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Beogradu.
Senada Kalić
https://youtu.be/Noz4AprMUz0
Podeli