Categories: Kultura

Nagrada “Amir Dautović” uručena novinaru Zoranu Maksimoviću

Novinar i urednik Radio televizije Novi Pazar Zoran Maksimović ovogodišnji je laureat nagrade “Amir Dautović”, koju novopazarski Kulturni centar dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji suživota i predstavljanju Novog Pazara u različitim oblastima. Maksimoviću je, prema obrazloženju žirija, ovo priznanje uručeno za rušenje predrasuda i građenje mostova pravičnim i objektivnim izvještavanjem.

“U novembru sam dobio čak tri novinarske nagrade, ali moram da kažem da mi je ovo priznanje najdraže, jer dolazi iz grada, koji mi je u srcu i iz kojeg i o kojem izveštavam”, izjavio je Maksimović. On je kazao da se uvek trudio da najbolje slike iz ovog grada pošalje u javnost i da kroz različite primere ukaže na vrednost multietničnosti koja krasi Novi Pazar. Najteže mu je bilo, kaže, izveštavanje o pandemiji korona virusa tokom jula i avgusta, kada je bilo najviše obolelih, ali čak i u tom periodu, ističe, bilo je lepih priča o lekarima herojima i pravim ljudskim vrednostima.

Odluku o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo petočlani žiri, a prema oceni jednog od članova, profesora dr Sata Kačapora, jednoglasna odluka je potvrda da je nagrada otišla u prave ruke.

U ime Kulturnog centra priznanje Maksimoviću uručio je direktor Husein Memić, koji je istakao da je upravo ovogodišnji laureat, Zoran Maksimović u značajnoj meri doprinio afirmaciji kulture i kulturnih vrednosti u ovom gradu.

Direktor Radio televizije Novi Pazar Denis Mavrić nije skrivao oduševljenje što je novinar medijske kuće na čijem je on čelu, kako je kazao, sasvim zasluženo dobio ovakvo priznanje.

“Ovo je moja nagrada, nagrada svih Pazaraca, nagrada našeg brenda – Zorana Maksimovića,” rekao je Mavrić. On je kazao da je Maksimović sinonim za Novi Pazar, za RTV Novi Pazar, za Sandžak, pa i celu Srbiju, ali i za profesionalno novinarstvo.

Svečanosti povodom uručenja nagrade, pored predstavnika gradskih institucija, kolega novinara, rodbine i prijatelja prisustvovao je i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Nagrada “Amir Dautović” ustanovljena je 2017. godine u znak sjećanja na lik i delo profesora bosanskog jezika i književnosti, Amira Dautovića. Dosadašnji dobitnici nagrade su: spisateljica Šefka Begović Lučina, profesor dr Sead Šemsović i profesor Rizah Gruda.

S. Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

4 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

7 hours ago

Memić: Neprihvatljiva diskriminacija Bošnjaka pri prijemu u vatrogasnu jedinicu

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da…

9 hours ago

Trotoari sada bezbedniji

U okviru radova u osnovnoj školi  Desanka Maksimović uređeni su trotoari i prešačke staze koji…

9 hours ago

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

10 hours ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

11 hours ago