Categories: KulturaVesti

”Ako dugo gledaš u ponor” premijerno u nedelju

”Ako dugo gledaš u ponor” naziv je predstave koja će premijerno biti odigrana u nedelju 27. decembra, a drugo igranje će biti već dan kasnije u ponedeljak 28. Interesovanje za ovu kamernu predstavu, u režiji Zlatka  Pakovića, a po romanu Enesa Halilovića je veliko pa su ulaznice za premijeru već rasprodate. Premijeru željno iščekuju i glumci novopazarskog Regionalnog pozororišta.

I glumci i reditelj najavljuju odličnu predstavu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Prema rečima reditelja Zlatka Pakovića priča je univerzalna i mogla bi se smestiti u bilo koji prostor jer tretira globalni problem.

”To što je napisao Enes Halilović moglo bi se događati od Koreje do Vladivostoka i od Vladivostoka do bilo kog grada u južnoj Americi jer je suština tog romana problem siromaštva. Tu sada nastaje dramaturško rediteljsko čitanje. Pošao sam od romana i koristio ga kao materijal, kao što je pisac koristio stvarnost za materijal, ja sam koristio roman kao instrument za proučavanje same stvarnosti je rje on u samom romanu dao nekoliko vrlo važnih uglova za posmatranje stvarnosti. Kroz priču o odrastanju jedne devojčice u siromašnjoj porodici do njenog punolestva mi vidimo kako klasna pripadnost postaje sudbina”kazao je Paković.

Roman Enesa Halilovića  ”Ako dugo gledaš u ponor”, mračna je slika jednog mračnog sveta, i piscu nije bilo lako da to napiše a glavna junakinja Nejra čiji mučni i brižni život određuju roditeljska sirotinja, sujeverje u sihir , zavist i spletke bližnjih, pokvarenost onih koji joj izlaze u susret, uprkos svim nasiljima i nepodopštinama, u sebi nosi, od početka do kraja, čistu dušu – napisano je u jednoj od kolumni posvećenoj Halilovićevom romanu po čjim motivima je uradjena i predstava.

”Želim da pozdravim glumce i reditelja i sve koji su radili na ovoj predstavi da vidimo njihov ugao kako su oni posmatrali to moje umetničko delo. Umetnost ima tu sposobnost da se hrani umetnošću i tako se umnožava a primer za to su drame, filmovi koji nastaju po romanima a vrlo često se romani hrane filmskim ili pozorišnim likovima. Sve je to jedan vrtlog umetnosti koji nama veoma prija” objašnjava autor romana Enes Halilović.

Predstava ”Ako dugo gledaš u ponor” rezultat je saradnje regionalnog pozorišta i Kulturnog centra Novi Pazar.

” Ono što je jako bitno mi sada prvi put ulazimo u jedan novi rad. Nismo nikada imali koprodukciju sa Kulturnim centrom. Od ove predstave ćemo ući u nove projekte koji će biti sve bolji jer nam je cilj da uključimo i glumce iz drugih gradova i naše glumce koji rade van Novog Pazara. Želimo da sve ono što je naše, sve ono što je dobro pretočimo u  jedno delo kao što je roman Enesa Hlailovića i kao šro je bila predstava ”Bojte se Allaha, smisao života i smrti Ćamila Sijarića”istakao je direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Glavni akteri smatraju da je ovo prava predstava za Novi Pazar i sa nestrpljenjem čekaju prvo igranje u nedelju 27. decembra.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

4 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

17 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

17 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

17 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago