KulturaVesti

”Ako dugo gledaš u ponor” premijerno u nedelju

”Ako dugo gledaš u ponor” naziv je predstave koja će premijerno biti odigrana u nedelju 27. decembra, a drugo igranje će biti već dan kasnije u ponedeljak 28. Interesovanje za ovu kamernu predstavu, u režiji Zlatka  Pakovića, a po romanu Enesa Halilovića je veliko pa su ulaznice za premijeru već rasprodate. Premijeru željno iščekuju i glumci novopazarskog Regionalnog pozororišta.

I glumci i reditelj najavljuju odličnu predstavu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Prema rečima reditelja Zlatka Pakovića priča je univerzalna i mogla bi se smestiti u bilo koji prostor jer tretira globalni problem.

”To što je napisao Enes Halilović moglo bi se događati od Koreje do Vladivostoka i od Vladivostoka do bilo kog grada u južnoj Americi jer je suština tog romana problem siromaštva. Tu sada nastaje dramaturško rediteljsko čitanje. Pošao sam od romana i koristio ga kao materijal, kao što je pisac koristio stvarnost za materijal, ja sam koristio roman kao instrument za proučavanje same stvarnosti je rje on u samom romanu dao nekoliko vrlo važnih uglova za posmatranje stvarnosti. Kroz priču o odrastanju jedne devojčice u siromašnjoj porodici do njenog punolestva mi vidimo kako klasna pripadnost postaje sudbina”kazao je Paković.

Roman Enesa Halilovića  ”Ako dugo gledaš u ponor”, mračna je slika jednog mračnog sveta, i piscu nije bilo lako da to napiše a glavna junakinja Nejra čiji mučni i brižni život određuju roditeljska sirotinja, sujeverje u sihir , zavist i spletke bližnjih, pokvarenost onih koji joj izlaze u susret, uprkos svim nasiljima i nepodopštinama, u sebi nosi, od početka do kraja, čistu dušu – napisano je u jednoj od kolumni posvećenoj Halilovićevom romanu po čjim motivima je uradjena i predstava.

”Želim da pozdravim glumce i reditelja i sve koji su radili na ovoj predstavi da vidimo njihov ugao kako su oni posmatrali to moje umetničko delo. Umetnost ima tu sposobnost da se hrani umetnošću i tako se umnožava a primer za to su drame, filmovi koji nastaju po romanima a vrlo često se romani hrane filmskim ili pozorišnim likovima. Sve je to jedan vrtlog umetnosti koji nama veoma prija” objašnjava autor romana Enes Halilović.

Predstava ”Ako dugo gledaš u ponor” rezultat je saradnje regionalnog pozorišta i Kulturnog centra Novi Pazar.

” Ono što je jako bitno mi sada prvi put ulazimo u jedan novi rad. Nismo nikada imali koprodukciju sa Kulturnim centrom. Od ove predstave ćemo ući u nove projekte koji će biti sve bolji jer nam je cilj da uključimo i glumce iz drugih gradova i naše glumce koji rade van Novog Pazara. Želimo da sve ono što je naše, sve ono što je dobro pretočimo u  jedno delo kao što je roman Enesa Hlailovića i kao šro je bila predstava ”Bojte se Allaha, smisao života i smrti Ćamila Sijarića”istakao je direktor Kulturnog centra Husein Memić.

Glavni akteri smatraju da je ovo prava predstava za Novi Pazar i sa nestrpljenjem čekaju prvo igranje u nedelju 27. decembra.

 

Senada Kalić

Podeli