Categories: Kultura

Online konferencija o kulturnom nasleđu

U okviru projekta ”Vreme kao svedok”, koji novopazarski muzej realizuje uz podršku Ministarsva kulture i informisanja, sinoć je održana prva, od predviđene dve online konferencije. Cilj projekta je afirmacija kulturnog nasleđa, preplitanja kultura, kao i manje poznatih spomenika kulture, tradicije i bogate istorije novopazarskog kraja.

U završnici projekta održana je i prva online konferecija o kulturnom nasleđu novopazarskog kraja. O tome su govorili: prof. dr Ema Petrović, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Lejla Alomerović-Hubanić, predsednica društva Gajret iz Beograda, Svetlana Čeković, istoričarka umetnosti iz Novog Pazara i dr. Fuad Baćićanin, osmanista, direktor Muzeja.

”Pripremili smo jedan šarolik projekat u kom učestvuju i mladi i stariji. Bila nam je želja da spoj kultura, osmanske i vizantijske, islamske i hrišćanske u Novom Pazaru, i to preplitanje kultura predstvavimo najpre našoj mlađoj javnosti, a da uz stručan rad i aktivnosti to potom predstavimo i široj javnosti”, izjavio je direktor Muzeja ”Ras” Fuad Baćićanin.

Projekat je prvobitno i bio delimično predviđen za online realizaciju, ali u skladu sa uslovima pandemije, čak su i izložbe organizovane online. U realizaciji učestvuju i saradnici iz Beograda, a prema rečima direktora muzeja, online konferencija ima i svoje prednosti.

”Na ovaj način i nakon tri i pet dana, nakon godinu i dve, ona se može pogledati i pratiti šta se na konferenciji govorilo. Novi Pazar je zaista bogat kulturama, historijskim nasleđem. Kad god neko priča o Novom Pazaru, mi kažemo da ovde postoje brojni spomenici kulture. Želja nam je da i one spomenike, za koje ne znaju ljudi sa strane, ali čak ni neki Novopazarci, da i njih spomenemo i da na njih skrenemo pažnju, jer su pažnje zaista vredni. To je zapravo suština ovih konferencija.

U cilju afirmacije bogatog kulturnog nasleđa i skretanja pažnje i na one manje poznate spomenike kulture, narednog ponedeljka od 20 časova organizovaće se još jedna online konferencija pod nazivom ”Vreme kao svedok – vekovi u prostoru”. Zainteresovani je mogu pratiti na fejzbuk stranici muzeja.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

12 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

12 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

12 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

22 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

1 day ago