Kultura

Online konferencija o kulturnom nasleđu

U okviru projekta ”Vreme kao svedok”, koji novopazarski muzej realizuje uz podršku Ministarsva kulture i informisanja, sinoć je održana prva, od predviđene dve online konferencije. Cilj projekta je afirmacija kulturnog nasleđa, preplitanja kultura, kao i manje poznatih spomenika kulture, tradicije i bogate istorije novopazarskog kraja.

U završnici projekta održana je i prva online konferecija o kulturnom nasleđu novopazarskog kraja. O tome su govorili: prof. dr Ema Petrović, sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Lejla Alomerović-Hubanić, predsednica društva Gajret iz Beograda, Svetlana Čeković, istoričarka umetnosti iz Novog Pazara i dr. Fuad Baćićanin, osmanista, direktor Muzeja.

”Pripremili smo jedan šarolik projekat u kom učestvuju i mladi i stariji. Bila nam je želja da spoj kultura, osmanske i vizantijske, islamske i hrišćanske u Novom Pazaru, i to preplitanje kultura predstvavimo najpre našoj mlađoj javnosti, a da uz stručan rad i aktivnosti to potom predstavimo i široj javnosti”, izjavio je direktor Muzeja ”Ras” Fuad Baćićanin.

Projekat je prvobitno i bio delimično predviđen za online realizaciju, ali u skladu sa uslovima pandemije, čak su i izložbe organizovane online. U realizaciji učestvuju i saradnici iz Beograda, a prema rečima direktora muzeja, online konferencija ima i svoje prednosti.

”Na ovaj način i nakon tri i pet dana, nakon godinu i dve, ona se može pogledati i pratiti šta se na konferenciji govorilo. Novi Pazar je zaista bogat kulturama, historijskim nasleđem. Kad god neko priča o Novom Pazaru, mi kažemo da ovde postoje brojni spomenici kulture. Želja nam je da i one spomenike, za koje ne znaju ljudi sa strane, ali čak ni neki Novopazarci, da i njih spomenemo i da na njih skrenemo pažnju, jer su pažnje zaista vredni. To je zapravo suština ovih konferencija.

U cilju afirmacije bogatog kulturnog nasleđa i skretanja pažnje i na one manje poznate spomenike kulture, narednog ponedeljka od 20 časova organizovaće se još jedna online konferencija pod nazivom ”Vreme kao svedok – vekovi u prostoru”. Zainteresovani je mogu pratiti na fejzbuk stranici muzeja.

S.Lj.

Podeli