Categories: DruštvoVesti

AKO SE TO DESI, DRŽAVA ZATVARA SVE: Dr Kon o novim merama, biće uvedene uoči praznika?

IZDRŽLjIVOST sistema je na granicama. Punjenja bolnica će i dalje biti, bez obzira na to što je u Beogradu došlo do stabilizacije situacije – istakao je danas dr Predrag Kon.

On je gostujuću na TV Prva rekao da ćemo u toku ove nedelje videti efekte mera.

– U Beogradu se već vidi blagi pad, ali i dalje je pritisak na bolnice veliki i to naročito u prestonici. I dalje se veliki broj Beograđana leči van svog grada – rekao je dr Kon i dodao “da ćemo već već danas imati od 1.200 do 1.400 za Beograd, ali ćemo onda imati i 1.800 novozaraženih”.

Na visokom nivou broj novozaraženih se stabilizovalo i u Novom Sadu, dodao je.

– Sada je najvažnije da je hospitalizacija i dalje vrlo visoka i to je najveći problem – istakao je dr Kon i dodao da je “izdržljivost zdravstvneog sistema na svojim granicama i da nema ništa da može da izdrži bezgranično”.

Na konstataciju voditeljke da će uskoro slava Sveti Nikola, pa onda Nova godina i božićni praznici, dr Kon je rekao da je tu “najvažniji od svega dolazak naših iz inostranstva”.

– Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izlolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku – rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka “kompletno predložila šta će da se radi” i naglasio da je “zatvaranje granica nemoguće”.

Pored toga, navodi i da smo sada u piku, a da je Beograd u piku bio prethodne dve nedelje.

– Moje mišljenje je, da ako nismo u stanju da shvatimo ovu situaciju onda to država jednostavno mora da prihvati da zatvori sve – dodaje.

Njegova poruka je da ćemo izaći iz svega ovoga, a u ovom trenutku je najpametnije da se nose maske, drži distanca i koriste sredstva za dezinfekciju.

Ranije danas je i direktor Infektivne klinike KCS doktor Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

– Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami – istakao je Stevanović i dodao da nam u ovom trenutku jedino što može da nam pomogne jeste poštovanje mera.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.486 osoba, njih 5.809 je pozitivno, dok je nažalost 58 osoba preminula.

Prema poslednjim podacima MInistarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 278 pacijenata.

 

 

Izvor: Blic

Foto: Tanjug

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

10 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

10 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

11 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

1 day ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

2 days ago