DruštvoVesti

AKO SE TO DESI, DRŽAVA ZATVARA SVE: Dr Kon o novim merama, biće uvedene uoči praznika?

IZDRŽLjIVOST sistema je na granicama. Punjenja bolnica će i dalje biti, bez obzira na to što je u Beogradu došlo do stabilizacije situacije – istakao je danas dr Predrag Kon.

On je gostujuću na TV Prva rekao da ćemo u toku ove nedelje videti efekte mera.

– U Beogradu se već vidi blagi pad, ali i dalje je pritisak na bolnice veliki i to naročito u prestonici. I dalje se veliki broj Beograđana leči van svog grada – rekao je dr Kon i dodao “da ćemo već već danas imati od 1.200 do 1.400 za Beograd, ali ćemo onda imati i 1.800 novozaraženih”.

Na visokom nivou broj novozaraženih se stabilizovalo i u Novom Sadu, dodao je.

– Sada je najvažnije da je hospitalizacija i dalje vrlo visoka i to je najveći problem – istakao je dr Kon i dodao da je “izdržljivost zdravstvneog sistema na svojim granicama i da nema ništa da može da izdrži bezgranično”.

Na konstataciju voditeljke da će uskoro slava Sveti Nikola, pa onda Nova godina i božićni praznici, dr Kon je rekao da je tu “najvažniji od svega dolazak naših iz inostranstva”.

– Tu mora priprema da se napravi, moraće da budu karantini i izlolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku – rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka “kompletno predložila šta će da se radi” i naglasio da je “zatvaranje granica nemoguće”.

Pored toga, navodi i da smo sada u piku, a da je Beograd u piku bio prethodne dve nedelje.

– Moje mišljenje je, da ako nismo u stanju da shvatimo ovu situaciju onda to država jednostavno mora da prihvati da zatvori sve – dodaje.

Njegova poruka je da ćemo izaći iz svega ovoga, a u ovom trenutku je najpametnije da se nose maske, drži distanca i koriste sredstva za dezinfekciju.

Ranije danas je i direktor Infektivne klinike KCS doktor Goran Stevanović apelovao je na građane da se ne leče sami kod kuće.

– Svi pacijenti kojima nije potrebna kiseonička potpora razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom. Broj preglada u trijažnim centrima ne pada, a zabrinjava da nam se u poslednje vreme javlja sve više pacijenata s teškom kliničkom slikom koji su se lečili sami – istakao je Stevanović i dodao da nam u ovom trenutku jedino što može da nam pomogne jeste poštovanje mera.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 14.486 osoba, njih 5.809 je pozitivno, dok je nažalost 58 osoba preminula.

Prema poslednjim podacima MInistarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 278 pacijenata.

 

 

Izvor: Blic

Foto: Tanjug

Podeli