Categories: SvetVesti

Sirija: Režimske i ruske snage u Idlibu za mjesec usmrtile 183 civila

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je kako su najmanje 183 civila poginula u napadima koje su režimske snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njenih saveznika Rusije od 12. januara, dana kada je proglašeno primirje, izvele na zonu deeskalacije sukoba Idlib.

SNHR je pripremio izvještaj o stradanju civila u režimskim i ruskim napadima na naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

U izvještaju se navodi kako se među poginulim civilima, nalazi 52 djece i 30 žena.

U režimskim napadima poginulo je 68 civila, među kojima je 12 maloljetnika i sedam žena. Od toga 59 ih je poginulo u Idlibu, a devet u Halepu.

U bombardovanjima ruskih snaga poginulo je 115 civila, među kojima 40 maloljetnika i 23 žene. U Idlibu je poginulo 56, a u Halepu 59 osoba.

Prema izvještaju, zdravstvene ustanove pet puta su bile mete režimskih i ruskih napada, obrazovne ustanove 14, a prostorije Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) 13 puta.

Ministarstvo odbrane Republike Turske 10. januara saopćilo je kako su Turska i Rusija saglasne da od 00.01 sati 12. januara 2020. počne implementacija primirja.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homsa, Istočne Gute i Deraa-Kuneytre.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame. Zbog stalnih napada snaga lojalnih Assadovom režimu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 miliona civila. U napadima u Idlibu je u od 17. septembra ubijeno više od 1.800 civila.

Od početka januara 2019. s područja na jugu i jugoistoku Idliba, te zapadne i južne periferije Halepa, prema turskoj granici izbjeglo je 1.767.000 civila.

Anadolu Aency

A. Ni.

Podeli

N N

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

9 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

14 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

15 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

15 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

15 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

16 hours ago