SvetVesti

Sirija: Režimske i ruske snage u Idlibu za mjesec usmrtile 183 civila

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) saopćila je kako su najmanje 183 civila poginula u napadima koje su režimske snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njenih saveznika Rusije od 12. januara, dana kada je proglašeno primirje, izvele na zonu deeskalacije sukoba Idlib.

SNHR je pripremio izvještaj o stradanju civila u režimskim i ruskim napadima na naselja u zoni deeskalacije sukoba Idlib.

U izvještaju se navodi kako se među poginulim civilima, nalazi 52 djece i 30 žena.

U režimskim napadima poginulo je 68 civila, među kojima je 12 maloljetnika i sedam žena. Od toga 59 ih je poginulo u Idlibu, a devet u Halepu.

U bombardovanjima ruskih snaga poginulo je 115 civila, među kojima 40 maloljetnika i 23 žene. U Idlibu je poginulo 56, a u Halepu 59 osoba.

Prema izvještaju, zdravstvene ustanove pet puta su bile mete režimskih i ruskih napada, obrazovne ustanove 14, a prostorije Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) 13 puta.

Ministarstvo odbrane Republike Turske 10. januara saopćilo je kako su Turska i Rusija saglasne da od 00.01 sati 12. januara 2020. počne implementacija primirja.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i još tri regije Homsa, Istočne Gute i Deraa-Kuneytre.

Međutim, Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba, a snage odane Assadovom režimu ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade.

Deeskalacijsku zonu Idliba čini istoimena provincija i susjedne periferije Latakije, Halepa i Hame. Zbog stalnih napada snaga lojalnih Assadovom režimu od početka 2019. godine iz te deeskalacijske zone ka turskoj granici je izbjeglo 1,3 miliona civila. U napadima u Idlibu je u od 17. septembra ubijeno više od 1.800 civila.

Od početka januara 2019. s područja na jugu i jugoistoku Idliba, te zapadne i južne periferije Halepa, prema turskoj granici izbjeglo je 1.767.000 civila.

Anadolu Aency

A. Ni.

Podeli