Categories: DruštvoVesti

SDP pozdravila ukidanje zabrane zapošljavanja u prosveti

Skupština Srbije počela je danas 12. vanredno zasedanje, sazvano na zahtev Vlade Srbije, a na dnevnom redu biće više zakonskih izmena i dopuna.

Između ostalih, pred poslanicima su se našli Predlog izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju.

Govoreći o ovim zakonima narodni poslanik SDP-a, dr Muamer Bačevac je pozdravio odluku Vlade da  prvo u prosveti  ukine zabranu o zapošljavanju novih prosvetara.

“Mi u SDP-u smo insistirali da što pre započne zapošljavanje novih, mladih, inovativnih učitelja, nastavnika i profesora. Nove snage, jaka konkurencija i dobra motivacija stvaraju vrhunske predavače”, istakao je Bačevac.

Hvaleći dosadašnji učinak Ministarstva prosvete, Bačevac je istakao da sledeći korak u reformi mora biti bolje osmišljavanje gradiva koje, kako je rekao, mora biti zanimljivo, a nastavnici moraju biti inspirativni.

“Razočaravaju rezultati PISA testova koji pokazuju da naša deca mnogo memorišu ali slabo povezuju nabubane činjenice. Njihova funkcionalna pismenost nije na dobrom nivou. Najbitnija faza u učenju je odvajanje bitnog od nebitnog i profesori to moraju činiti u svojim predavanjima, čime će olakšati proces učenja svojim učenicima”,rekao je poslanik SDP-a.

Bačevac je podsetio na, i danas aktuelnu, Sokratovu misao da je obrazovanje umetnost razgorevanja plamena radoznalosti a ne puko punjenje mladog čoveka informacijama.

“SDP je usvojio posebnu strategiju “Država znanja”, u kojoj Srbiju vidi kao zemlju besplatnog i svima dostupnog obrazovanja, a funkcialnu pismenost i korisno znanje, postavio  za imperativ naše moderne škole”, podvukao je Bačevac.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

10 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

23 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

23 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

24 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

2 days ago