Categories: Društvo

BNV: Intenzivnija saradnja sa Savetom Evrope

Šef Misjije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper sastao se danas i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru. Na sastanku je bilo reči o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u kojoj se sandžački Bošnjaci nalaze, a BNV je pozvalo Savet Evrope da se aktivnije uključi u rešavanje pomenutih problema.

Savet Evrope ima saradnju sa nacionalnim većima širom Srbije, koji imaju važnu ulogu u realizaciji prava i sloboda nacionalnih manjina – istakao je nakon sastanka sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća šef Misije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper. On je najavio da će uskoro biti objavljen izveštaj Savetodavnog komiteta za praćenje implementacije okvirne Konvencije o pravima i slobodama nacionalnih manjina Saveta Evrope.

”Sa predsednicom Curić smo diskutovali o okvirnoj Konvenciji o regionalnim i manjinskim jezicima Saveta Evrope, kao i o tome šta može da bude uloga Saveta Evrope u promociji ove Konvencije. Takođe, obeavestio sam predsednicu Curić da će uskoro biti objavljen izveštaj Savetodavnog komiteta za praćenje implementacije okvirne Konvencije o pravima i slobodama nacionalnih manjina Saveta Evrope i u tom izveštaju će biti sadržane informacije o izazovima sa kojima se nacionalne manjine susreću. Posebno je bilo reči i o članu 4 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, onome što on predviđa, a to je primena dodatnih mera razvoja onih regiona Republike Srbije u kojima su pripadnici nacionalnih manjina tradicionalno naseljeni”, izjavio je Flesenkemper nakon sastanka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnig vijeća Jasmina Curić goste je upoznala sa aktivnostima vijeća, ali i sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u kojoj se sandžački Bošnjaci nalaze, te o predlozima Vijeća za rešavanje postojećih izazova. Kao poseban problem Curić je navela nepoštovanje principa vladavine prava i jednakosti pred zakonom, te odsustvo investicija u Sandžaku.

”Ono što nas posebno raduje su projekti sa kojima smo danas upoznati i koji će se sprovoditi na teritoriji Srbije. Nadamo se da će na obostranu korist i dobrobit i BNV i Savjeta Evrope biti naše učešće u tim projektima. BNV je pozvalo Savet Evrope da se u skladu sa svojim mandatom aktivnije ukluči u rešavanje problema sa kojima se susreću Bošnjaci u Sandžaku”, kazala je Curić.

U razgovoru sa šefom Misije Saveta Evrope Tobiasom Flesenkemperom učestvovao je i predsednik Izvršnog odbora Vijeća, Hasim Mekić.

S.Lj.

 

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

2 hours ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

3 hours ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

7 hours ago

Međedović gubi u Madridu: Lehečka vodi 1:0 u setovima

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović, izgubio je prvi set u drugom kolu masters turnira…

7 hours ago

Gaza: Od 7. oktobra ubijeno najmanje 34.388 Palestinaca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze u posljednja 24 časa najmanje 32 Palestinca su ubijena,…

8 hours ago

Počeo meč Hamada Međedovića u Madridu

Teniser iz Novog Pazara, Hamad Međedović igra drugo kolo masters turnira u Madridu. Protivnik mu…

8 hours ago