Categories: Društvo

U BNV ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA SANDŽAKA

Centralna manifestacija povodom Dana Sandžaka, večeras je upriličena u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Bogat program otvoren je svečanom akademijom.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić, u svom obraćanju govorila je  o novijoj historiji naroda Sandžaka, gdje je istakla da 20. novembar zauzima posebno mjesto jer je tog dana potvrđena jedna od važnijih historijskih činjenica .

,, Narodi Sandžaka vijekovima  žive u slozi, harmoniji i miru . Na taj način zajednički grade  svoju budućnost. Dan Sandžaka je nacionalni blagdan Bošnjaka i svih građana Sandžaka, te predstavlja jedan od najsvjetlijih perioda u modernoj historiji sandžačkih naroda. Bošnjaci su jedan od autohtonih naroda Sandžaka koji se danas susreće sa mnogobrojnim izazovima. Bošnjaci su narod koji ima mnogo neriješenih pitanja i nagomilanih problema u Srbiji i nezadovoljan je sa svojim položajem. Mi se ne slažemo sa ovakvim stanjem i naša je obaveza i dužnost da učinimo sve napore da ga promijenimo. Nažalost, danas organi i institucije države u kojoj živimo negiraju bosanski jezik i Bošnjake kao narod, negiraju genocid i druge zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku. Ovaj dan je i međunarodni dan prava djeteta, pa koristim priliku da svoj djeci poželim sretan Dan  i uspjeh u ostvarivanju svih dječijih prava.  Posebno želim svoj djeci da ostvare prav  koje stiču rođenjem, a to je pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, koje na žalost neki roditelji oduzimaju svojoj djeci i na taj način učestvuju u promeni nacionalnog identiteta djeteta .“ – rekla je predsjednica  BNV, Jasmina Curić.

Nakon svečane akademije, održana je i dodjela nacionalne nagrade Pero Ćamila Sijarića. Nagradu ove  godine dijele književnici Redžep Nurović i Hajro Ikić.

Programima  su prisustovali brojni  gostiju iz javnog i kulturnog života Sandžaka te gosti iz udruženja Bošnjaka koji žive u Turskoj.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli , Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Podeli

Galib Gicic

Recent Posts

Danas je Dan džamija

Danas je Dan džamija, prema odluci Islamske zajednice u BiH, 7. maj se obilježava u…

37 mins ago

Vaskršnji utorak

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak. Po vjerovanju se smatra i naj…

40 mins ago

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

17 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

19 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

19 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

21 hours ago