Categories: DruštvoVesti

Medijska pismenost i odgovornost neophodni u borbi protiv lažnih vesti


Notice: Undefined property: stdClass::$inContentPlacementMethod in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 9996

Notice: Undefined property: stdClass::$afterParagraphNumbers in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10004

Notice: Undefined property: stdClass::$stickyCustomHTMLAd in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/rtvnp/public_html/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/templates/features.php on line 10009

U Novom Pazaru danas je održana konferencija „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“. Na konferenciji su govorili urednici i novinari medija iz Novog Pazara, Tutina, Prijepolja i Kragujevca. Zajednički zaključak se ticao toga da je medijsko tržište neophodno regulisati, ali i raditi na medijskoj pismenosti građana, počev od đaka pa do onih najstarijih. Takodje, jedan od zaključaka je bio i da su lokalni mediji odgovorni za ono što objavljuju jer su najbliži građanima i moraju da vode računa kakve informacije prenose.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je ovaj grad često bio meta medijskih senzacija, dezinformacija i lažnih vesti, što je dovelo do širenja predrasuda i stereotipa.

“Mi delimo drugo mesto po transparentnosti u Srbiji, ali ćemo se truditi da budemo još otvoreniji i pravi servis građana. Poručio bih novinarima koji izveštavanju o Novom Pazaru da vode računa o tome da je ovo multikulturalna sredina i da svaka nepoverena informacija može dovesti do velikih problema”- rekao je Biševac.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović pohvalila je Grad Novi Pazar koji izdvaja dosta novca za sufinansiranje medija i pohvalila privatizaciju Rtv Novi Pazar kao primer dobre prakse kako treba da izgleda privatni medij.

Šeficu medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Gordanu Janković posebno zabrinjava to štoo novinar postaje učesnik u manipulacijama, bilo da lažne vesti kreira sam ili koristi nepouzdane izvore koji podmeću lažne vesti u svrhu partikularne dobiti.

“Krajnji rezultat je gubljenje poverenja u novinarstvo i medije, ali i u političare, državne institucije, kao i nesnalaženje građana u nedovoljno jakim demokratskim procesima i u našem regionu”, rekla je Jankovićeva.

Glavni i odgovorni urednik Rtv Novi Pazar Denis Mavrić istakao je neophodnost regulisanja tržišta medija kako se ne bi dolazilo u situaciju da “mediji bez impresuma i mogućnosti da se proveri vlasnik šire lažne informacije”.

“Mi u RTV Novi Pazar ne širimo lažne vesti i uvek dobro proveravamo izvore informacija. Ukoliko nismo sigurno ko su izvori, informacije ne objavljujemo” – istakao je Mavrić. 

Konferenciju je organizovala Akademska inicijativa Forum 10, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS-a u Srbiji i Grada Novog Pazara.

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Jošanica praktično obezbedila opstanak

Jošanica je praktično obezbedila opstanak u Srpskoj ligi Zapad. Kolo pre kraja, Pazarci na 12.…

27 mins ago

Koncert Džejle Ramović u Tutinu

Predsednik Foruma mladih SDP-a, Sulejman Hamidović, pozvao je sve sugrađane kao i građane drugih gradova,…

2 hours ago

Forum mladih Tutin organizovao turnir u malom fudbalu

"Atmosfera je danas tokom čitavog turnira bila odlična. Naše ekipe su bile fantastične, i ovo…

3 hours ago

Besplatni preventivni pregledi i ovog vikenda

"Danas smo obavili dosta pregleda što pokazuje da su roditelji zainteresovani za zfdravlje svoje dece…

5 hours ago

Ljajić: Žene imaju lidersku i ključnu ulogu

Predsednik SDP Srbije Rasim Ljajić poručio je danas na svečanom delu Izborne skupštine Foruma žena…

24 hours ago

Trajković umesto Matića

Nikola Trajković (43) je na klupi novopazarskog superligaša nasledio Slavka Matića.

1 day ago