DruštvoVesti

Medijska pismenost i odgovornost neophodni u borbi protiv lažnih vesti

U Novom Pazaru danas je održana konferencija „Fenomen odgovornosti i svakodnevnica lažnih vesti“. Na konferenciji su govorili urednici i novinari medija iz Novog Pazara, Tutina, Prijepolja i Kragujevca. Zajednički zaključak se ticao toga da je medijsko tržište neophodno regulisati, ali i raditi na medijskoj pismenosti građana, počev od đaka pa do onih najstarijih. Takodje, jedan od zaključaka je bio i da su lokalni mediji odgovorni za ono što objavljuju jer su najbliži građanima i moraju da vode računa kakve informacije prenose.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je ovaj grad često bio meta medijskih senzacija, dezinformacija i lažnih vesti, što je dovelo do širenja predrasuda i stereotipa.

“Mi delimo drugo mesto po transparentnosti u Srbiji, ali ćemo se truditi da budemo još otvoreniji i pravi servis građana. Poručio bih novinarima koji izveštavanju o Novom Pazaru da vode računa o tome da je ovo multikulturalna sredina i da svaka nepoverena informacija može dovesti do velikih problema”- rekao je Biševac.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović pohvalila je Grad Novi Pazar koji izdvaja dosta novca za sufinansiranje medija i pohvalila privatizaciju Rtv Novi Pazar kao primer dobre prakse kako treba da izgleda privatni medij.

Šeficu medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Gordanu Janković posebno zabrinjava to štoo novinar postaje učesnik u manipulacijama, bilo da lažne vesti kreira sam ili koristi nepouzdane izvore koji podmeću lažne vesti u svrhu partikularne dobiti.

“Krajnji rezultat je gubljenje poverenja u novinarstvo i medije, ali i u političare, državne institucije, kao i nesnalaženje građana u nedovoljno jakim demokratskim procesima i u našem regionu”, rekla je Jankovićeva.

Glavni i odgovorni urednik Rtv Novi Pazar Denis Mavrić istakao je neophodnost regulisanja tržišta medija kako se ne bi dolazilo u situaciju da “mediji bez impresuma i mogućnosti da se proveri vlasnik šire lažne informacije”.

“Mi u RTV Novi Pazar ne širimo lažne vesti i uvek dobro proveravamo izvore informacija. Ukoliko nismo sigurno ko su izvori, informacije ne objavljujemo” – istakao je Mavrić. 

Konferenciju je organizovala Akademska inicijativa Forum 10, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, Misije OEBS-a u Srbiji i Grada Novog Pazara.

Podeli