Categories: Društvo

Žene žive i na selu

U okviru kampanje za osnaživanje žena u ruralnim sredinama, i u Novom Pazaru održana je tribina pod nazivom ”Žene žive i na selu”. Kampanja se realizuje uz podršku predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, kao i Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Adela Medović iz Sebečeva uspela je da prebrodi sve prepreke i osnuje sopstveni biznis. Bavi se pčelarstvom i voćarstvom. Uspela je kaže, jer je nastavila porodičnu tradiciju. Ono što joj predstavlja problem je nedostatak komunalne infrastrukture.

S ciljem da se čuju problemi žena ruralnog područja, ovakve tribine, počev od 8.marta, predhodno su organizovane i u: Subotici, Kikindi, Zaječaru, Požarevcu, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Vrbasu.

”Na osnovu ovoga što sam ja imala priliku da čujem, to je pre svega: loša infrastruktura, otežano pronalaženje radnog mesta, teže ostvarivanje prava na penziju, u jako malom procentu žene su nosioci poljoprivrednog gazdinstva i slično”, rekla je koordinatorka projekta ”Žene na selu”, Maja Mišković.

Nedostatak infrastrukture, razuđenost sela, nemogućnost blagovremene edukacije su, po mišljenju predsednice Skupštine grada Ifete Radončić, ključni problemi žena na selu u novopazarskom kraja.

”Žene na selu su u mnogo težem položaju. Treba im pružiti šansu da se dokažu na svim poljima u kojima one to mogu i stvoriti im uslove kako bi mogle svoje potencijale da iskoriste i pomognu svojoj porodici, zajednici i društvu uopšte”, rekla je Radončić.

Ekonomsko osnaživanje žena kroz žensko inovativno preduzetništvo, osnaživanje žena u borbi protiv porodičnog nasilja, kao i ohrabrivanje žena da učestvuju u preventivnim zdravstvenim pregledima, teme su i ove tribine održane u Novom Pazaru. Kako je najavljeno, zaključci sa ovakvih skupova ućiće u razmatranje prilikom donošenja zakonskih rešenja, kojima se mogu unaprediti uslovi života i ženama na selu.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Masters u Madridu: Međedović u finalu kvalifikacija

Novopazarac u borbi za glavni žreb očekuje boljeg iz duela između Džefrija Džona Vulfa i…

16 hours ago

Palestinci napuštaju istočne dijelove Rafaha uoči moguće izraelske invazije

Stotine Palestinaca počele su napuštati kvartove na istoku Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, uoči moguće…

18 hours ago

Izraelska vojska 213 dana izvodi napade na Gazu: Ubijeno 34.735 Palestinaca

Broj Palestinaca koji su ubijeni u napadima izraelske vojske na Pojas Gaze od 7. oktobra…

18 hours ago

U ponoć u Severnoj Makedoniji stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga izbora

U Severnoj Makedoniji u ponoć stupa na snagu izborna tišina uoči drugog kruga predsedničkih i…

20 hours ago

Dva jaka zemljotresa pogodila Tajvan u razmaku od desetak minuta

Dva jaka zemljotresa u razmaku od desetak minuta pogodili su danas kineski region Tajvan, objavio…

20 hours ago

U EU nezaposleno oko 13,2 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti mladih do 25 godina u EU u martu 2024. iznosila je 14,6 odsto…

21 hours ago