Categories: SvetVesti

Protestu majki iz Diyarbakira ispred sjedišta HDP-a priključile se nove porodice

Još nekoliko porodica, koje se nalaze u istoj situaciji, podržale su protest majke Fevziye Cetinkaya ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u Diyarbakiru, koja traži da joj se vrati 17-godišnji sin S. C. za kojeg tvrdi da je kidnapovan.

Sada se ispred sjedišta prokurdske Narodne demokratske partije u Diyarbakiru nalazi ukupno 10 porodica koje traže da im se vrate njihova djeca.

Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli njenog sina S. Cetinkayu.

Majka Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK kidnapovala i njihovu djecu.

U četvrtak se protestu pridružio i Celil Begdas koji je izjavio da mu je jučer kidnapovan 17-godišnji sin Yusuf Begdas.

Protest majki su podržale i Sabiha Balta koja već pet godina ne zna gdje joj se nalazi sin Arafat Balta te Meryem Savur, kojoj je 17-godišnji sin Firat Savur kidnapovan prije četiri godine.

Sabiha Balta je izjavila da samo želi da joj se sin vrati, napominjući kako nikada nikome nije nanijela zlo niti nekoga povrijedila.

“Sina su mi odveli oni koji od ovoga imaju koristi. Novcem su ga naveli na ovaj put, u suprotnom, ubili bi ga. Baš kad je trebao u vojsku, oteli su ga. Sina su mi odveli HDP-ovci. Želim nazad svoje dijete. Ako mi ne vrate sina, spremna sam na sve”, rekla je Balta, dodajući da će i narednih dana nastaviti s protestom.

“Sina želim živog ili mrtvog. Država mi nije uzela sina nego su ga oni odveli. Ako mu nešto bude, zapalit ću ih. Išla sam da vidim sina, ali su mi ovi iz PKK uperili pušku u glavu. Nisu mi dozvolili da ga vidim. Idem do kraja. Pet godina sam trpila, ali više neću”, kazala je ova majka.

Meryem Savur, majka troje djece, istakla je da joj je sin Firat otet prije četiri godine i da još ne zna ništa o njemu.

“U vijestima sam čula za ovaj protest i došla sam ovdje. Sin mi je ujutro izašao iz kuće i više se nije vratio”, isrpičala je te dodala kako samo želi da ponovo vidi sina.

Prvi takav protest ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru 22. augusta održala je majka Hacire Akar čiji je sin Mehmet Akar nestao.

Trodnevni protest urodio je plodom i Mehmet je vraćen kući, a primjer majke Hacire slijede i druge majke koje ne žele da im djeca budu žrtve terorizma.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli

N N

Recent Posts

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

7 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

10 hours ago

Memić: Neprihvatljiva diskriminacija Bošnjaka pri prijemu u vatrogasnu jedinicu

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da…

11 hours ago

Trotoari sada bezbedniji

U okviru radova u osnovnoj školi  Desanka Maksimović uređeni su trotoari i prešačke staze koji…

11 hours ago

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

12 hours ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

14 hours ago