Categories: VestiZanimljivosti

Sočne smokve prepune šećera

Iako nutricionisti savetuju da bi tokom leta visokokaloričnu hranu trebalo zameniti obrocima koji se piju, a tu se najpre misli na sočno voće, znajte da nije svejedno koje plodove ćete odabrati

Iako nutricionisti savetuju da bi tokom leta visokokaloričnu hranu trebalo zameniti obrocima koji se piju, a tu se najpre misli na sočno voće, znajte da nije svejedno koje plodove ćete odabrati. Na primer, sada je sezona smokava, a one sadrže baš mnogo šećera, što ih i čini onako slatkim i slasnim – u jednoj većoj nalazi se čak deset grama.

Voće koje sadrži mnogo šećera su i mnogima omiljene trešnje (jedna šolja sadrži 19 grama), pa grožđe (15 g), nar, banane… Mnogo šećera imaju i pomorandže, kruške, ananas, kivi i šljive. Negde u sredini nalaze se nektarine, jabuke, jagode, dinje, borovnice…

U voće sa malim udelom šećera spadaju limun i limeta, što vas verovatno ne čudi, ali da li ste znali da u ovu grupu spadaju i maline, kupine i brusnica? Naime, ako pojedete jednu šolju malina, unećete u organizam pet grama šećera, a opredelite li se za kupine – sedam grama, ali i mnogo hranljivih vlakana, koja će učiniti da dugo budete siti. Ako pojedete jednu šolju sirovih brusnica, unećete u sebe samo četiri grama šećera.

Iako je reč o prirodnom šećeru, trebalo bi da vodite računa o tome koliko ga jedete, jer čak i on može da vam poveća kilažu i, što je opasnije ukoliko ste dijabetičar, nivo insulina.

 

Izvor: Večernje novosti

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

5 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

12 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

12 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

13 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

13 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

13 hours ago