Categories: SvetVesti

Turska: Doživotni zatvori za 14 osuđenih za teroristički napad u Bešiktašu

Najmanje 14 među ukupno 27 optuženih u sudskom procesu u vezi s terorističkim napadom u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, u kojem je poginulo najmanje 47 osoba, osuđeno je na kaznu doživotnog zatvora. Među njima, četvero optuženih osuđeno je na doživotne kazne i sa po 4.890 godina zatvora.

U Istanbulu je danas pred 29. krivičnim sudom za teška krivična djela održano završno ročište i izrečena presuda u slučaju terorističkog napada PKK, iz decembra 2016. godine.

Optužnicom je obuhvaćeno ukupno 27 optuženih, a Sudsko vijeće danas je donijelo odluku da se optuženi Zozan Kutum, Mehmet Emin Tore, Gulsen Bahadir i Tufan Beyhan osude na po 47 kazni doživotnog zatvora, zbog krivičnih djela “rušenje državnog jedinstva i zajedništa”, te za “planirano bombardovanje i ubijanje 47 civila”.

Sudsko vijeće je pomenute četiri osobe također proglasio krivim za pokušaj ubistva najmanje 242 osobe, kao i brojna druga krivična djela, te im je izrečena kazna od po 4.890 godina zatvora.

U dvostrukom bombaškom napadu u Istanbulu, 10. decembra 2016. godine, poginulo je 47 osoba, među kojima je 36 policajaca. Napad se dogodio u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, u blizini stadiona “Vodafone Arena”.

Rezultati istrage ukazali su na to da su teroristi PKK izveli napad aktiviranjem automobila bombe, a potom i eksplozijom prsluka na jednom samoubici u Istanbulu. Jedan od ogranaka te terorističke organizacije pod nazivom TAK je posredstvom interneta i sam preuzeo odgovornost za napad.

Izvor: Anadolu Agency / Melike Gallenkuş,Başak Akbulut Yazar

A. Ni.

Podeli

N N

Recent Posts

Železničar – Novi Pazar 3:1

Gol za Novi Pazar postigao je Mihajlo Petković u 45. minutu.

8 hours ago

Da li srebro može skinuti zlato sa trona? Cena ovog plemenitog metala najveća u poslednjih 10 godina – i nastavlja rasti

Trend rasta cene zlata na svetskim berzama prati i trend rasta cene srebra. Cena zlata…

14 hours ago

Zaključen birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključen je…

14 hours ago

Katarski ministar dobitnik priznanja “Husein paša Boljanić”

Drugog dana zvanične posjete Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, katarski ministar za vakufe i islamska…

15 hours ago

STOMAČNI VIRUS HARA SRBIJOM Ovo su simptomi, faze i savet lekara za oporavak: “Za ovom hranim svi posegnu, ali baš to TREBA IZBEGAVATI”

Osećaj netrpeljivosti u stomaku praćeno povraćanjem, mučninom, malaksalošću, a mogućom i temperaturom tegobe su na…

15 hours ago

Pred nama topao i sunčan dan do 28°C: Sutra nova promena vremena

Prvog dana vikenda očekuje nas sunčano i suvo vreme, a najviša temperatura iznosiće 28 stepeni.…

15 hours ago