Categories: Društvo

Džaferović: Učiniću sve da Bošnjaci u različitim zemljama ostvare sva prava

Svečanom sjednicom i podizanjem zastave sandžačkih bošnjaka na jarbol u Bošnjačkom nacionalnom vijeću obilježen je nacionalni blagdan, 11. maj,  Dan bošnjačke nacionalane zastave. Osim vijećnika, predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zatim predstavnika gradova Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ovim svečanostima prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo, tokom obraćanja rekao je da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni i da položaj Bošnjaka i bošnjačkih instutucija variria od države do države.

” Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza “, rekao je Džaferović i istako da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van Bosne, da se izbore za sve što im pripada.

„ Vama ovdje okupljenima reći ću ono što sam rekao predstavnicima Bošnjačkih vijeća u svom kabinetu u Sarajevu. Sa pozicije člana predsjedništva Bosne i Hercegovine ću učiniti sve što bude bilo moguće da Bošnjaci u svim zemljama u kojima žive konzumiraju sva prava koja im pripadaju, da očuvaju i razvijaju svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju i da budu ravnopravni sa svakim građaninom svoje zemlje“, rekao je član predsjedništva BIH, Šefik Džaferović.

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u prelijepom gradu Novom Pazaru. On je uputio čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

” To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak “, rekao je Džaferović, tokom obraćanja prilikom ceremonije podizanja zastave. Njemu je predsjednik Vijeća , Esad Džudžo uručio plaketu kao najvće priznanje koje daje BNV.

Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Prioritet nove vlade je dalji rast privrede, prosečna zarada do kraja 2025. godine biće 1.000 evra

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija u periodu od 2018. do…

3 hours ago

Gaza: Od 7. okrobra 2023. godine ubijeno 34.622 Palestinaca

Najmanje 26 Palestinaca je ubijeno, a 51 je povrijeđen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze…

20 hours ago

Obilježena godišnjica masovnog ubistva učenika beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar”

Godinu dana prošlo je od kako je učenik beogradske Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K. K.…

20 hours ago

Traga se za pljačkašima kazina

Policija u Novom Pazaru traga za počiniocima koji su u novopazarskom naselju Selakovac iz jednog…

21 hours ago

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

2 days ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

2 days ago