Društvo

Džaferović: Učiniću sve da Bošnjaci u različitim zemljama ostvare sva prava

Svečanom sjednicom i podizanjem zastave sandžačkih bošnjaka na jarbol u Bošnjačkom nacionalnom vijeću obilježen je nacionalni blagdan, 11. maj,  Dan bošnjačke nacionalane zastave. Osim vijećnika, predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zatim predstavnika gradova Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ovim svečanostima prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo, tokom obraćanja rekao je da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni i da položaj Bošnjaka i bošnjačkih instutucija variria od države do države.

” Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza “, rekao je Džaferović i istako da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van Bosne, da se izbore za sve što im pripada.

„ Vama ovdje okupljenima reći ću ono što sam rekao predstavnicima Bošnjačkih vijeća u svom kabinetu u Sarajevu. Sa pozicije člana predsjedništva Bosne i Hercegovine ću učiniti sve što bude bilo moguće da Bošnjaci u svim zemljama u kojima žive konzumiraju sva prava koja im pripadaju, da očuvaju i razvijaju svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju i da budu ravnopravni sa svakim građaninom svoje zemlje“, rekao je član predsjedništva BIH, Šefik Džaferović.

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u prelijepom gradu Novom Pazaru. On je uputio čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

” To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak “, rekao je Džaferović, tokom obraćanja prilikom ceremonije podizanja zastave. Njemu je predsjednik Vijeća , Esad Džudžo uručio plaketu kao najvće priznanje koje daje BNV.

Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Podeli