Categories: KulturaVesti

Monografija o starim zanatima kao rođendanski poklon Gradu

Na Dan grada, na neobičan način, u gradskom parku, otvorena je izložba starih zanata Novog Pazara. Istovremeno, to je bila prilika za promociju nove monografije pod nazivom ”Stari majstori Jeni Pazara”, čiji je autor profesor književnosti i direktor Narodne biblioteko ”Dositej Obradović”, Elijas Rebronja. To je inače druga monografija koju ovaj autor poklanja Gradu.

”Ovo predstavlja privrednu sliku i razvoj Novog Pazara kroz vekove”, rekao je na otvaranju izložbe u gradskom parku, profesor dr Režep Škrijelj. On je pohvalio autora koji je, kako je kazao, u pravom trenutku darovao Gradu značajnu publikaciju, koja je obogatila naše kulturno podneblje.

”Imamo pred sobom jednu knjiggu i ovu izuzetnu izložbu koja govori o hodu Novog pazara kroz vrijeme, odnosno o privređivanju kroz zanatstvo. Jedna izuzetno suptilna i značajna delatnost koja je pomogla da se naš grad i kulturološki i ekonomski uzdigne i opstane sve do kraja osmanlijske vladavine”, kazao je prof.dr Redžep Škrijelj izrazivši žaljenje što je veliki broj zanata nestao industrijalizacijom u 20.veku.

Autor monografije ”Stari majstori Jeni Pazara”, profesor književnosti Elijas Rebronja, rekao je da ovakva ideja u Novom pazaru nije nova, ali da nova monografija, koja obuhvata 54 zanata, predstavlja korak dalje u istraživanju onoga čega više nema.

”Istraživanje iziskuje dosta vremena i truda, posebno ako se zna da je većina tih zanata nestala. To je kao kad gori neka velika vatra, pa vi onda tražite u pepelu ono što je nestalo i čega više nema”, objasnio je Rebronja.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu o starim zanatima narednih sedam dana u gradskom parku, nakon čega će im ona biti dostupna i u dvorištu Narodne biblioteke ”Dositej Obradović”.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

3 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

16 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

16 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

16 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago