KulturaVesti

Monografija o starim zanatima kao rođendanski poklon Gradu

Na Dan grada, na neobičan način, u gradskom parku, otvorena je izložba starih zanata Novog Pazara. Istovremeno, to je bila prilika za promociju nove monografije pod nazivom ”Stari majstori Jeni Pazara”, čiji je autor profesor književnosti i direktor Narodne biblioteko ”Dositej Obradović”, Elijas Rebronja. To je inače druga monografija koju ovaj autor poklanja Gradu.

”Ovo predstavlja privrednu sliku i razvoj Novog Pazara kroz vekove”, rekao je na otvaranju izložbe u gradskom parku, profesor dr Režep Škrijelj. On je pohvalio autora koji je, kako je kazao, u pravom trenutku darovao Gradu značajnu publikaciju, koja je obogatila naše kulturno podneblje.

”Imamo pred sobom jednu knjiggu i ovu izuzetnu izložbu koja govori o hodu Novog pazara kroz vrijeme, odnosno o privređivanju kroz zanatstvo. Jedna izuzetno suptilna i značajna delatnost koja je pomogla da se naš grad i kulturološki i ekonomski uzdigne i opstane sve do kraja osmanlijske vladavine”, kazao je prof.dr Redžep Škrijelj izrazivši žaljenje što je veliki broj zanata nestao industrijalizacijom u 20.veku.

Autor monografije ”Stari majstori Jeni Pazara”, profesor književnosti Elijas Rebronja, rekao je da ovakva ideja u Novom pazaru nije nova, ali da nova monografija, koja obuhvata 54 zanata, predstavlja korak dalje u istraživanju onoga čega više nema.

”Istraživanje iziskuje dosta vremena i truda, posebno ako se zna da je većina tih zanata nestala. To je kao kad gori neka velika vatra, pa vi onda tražite u pepelu ono što je nestalo i čega više nema”, objasnio je Rebronja.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu o starim zanatima narednih sedam dana u gradskom parku, nakon čega će im ona biti dostupna i u dvorištu Narodne biblioteke ”Dositej Obradović”.

S.Lj.

Podeli