Categories: Kultura

Glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva oduševili Novopazarce

U Novopazarskoj koncertnoj dvorani nastupili su članovi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu sa predstavom “Gazi Husrev beže ili: Bukagije” u režiji Tanje Miletić Oručević. Novopzarska publika uživala je komadu koji govori o životu čuvenog dobrotvora i osvajača Gazi Hurev bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka i jedan od najznačajnijih bosanskih vladara.

Na sceni se našlo više od 15 imena sarajevskog glumišta, a lik Gazi Husrev-bega utjelovio je mladi glumac Aldin Omerović.  On kaže da je predstava rađena po tekstu Džemaludina Latića i da se tekst većim dijelom oslanja na historijske činjenice, ali naglašava da u ovoj drami ima itekao i fikcije .

“ Zasita sam počešćen da igram ovu predstavu u Novom Pazaru. Ja lično sam prvi put u Novom Pazaru i zaista sam očaran gradom i vašom sredinom, gostoprimstvom i ljudima. Predstava je spoj onoga što zaista desilo i fikcije koja je služila da ubaci malo šekspirijanske intrigue u čitav događaj i život Husrev bega, a koja opet čitavoj priči daje jednu draž “, kaže Omerović.

Osim njega uloge su ostvarili Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić – Redžepović, Ejla Bavčić – Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković, Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić – Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Sve njih na kraju predstave pozdravila je publika ovacijama i aplauzom, a na ovaj način svi zajenički su dali doprinos obilježavanju Dana grada Novog Pazara. Gostovanje sarajevskog Narodnog pozorišta rezultat je već uspostavljene saradnje Grada Novog Pazara i Sarajeva, koja podrzumijeva ramjenu sardžaja, a koja će kako je najavila koordinatorka KC Elma Šabanović biti još intenzivnija. Adaptaciju teksta Džemaludina Latića radio je Hasan Džafić koji potpisuje i drmaturgiju predstave.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

3 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

10 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

10 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

10 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

10 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

10 hours ago