Kultura

Glumci Narodnog pozorišta iz Sarajeva oduševili Novopazarce

U Novopazarskoj koncertnoj dvorani nastupili su članovi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu sa predstavom “Gazi Husrev beže ili: Bukagije” u režiji Tanje Miletić Oručević. Novopzarska publika uživala je komadu koji govori o životu čuvenog dobrotvora i osvajača Gazi Hurev bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka i jedan od najznačajnijih bosanskih vladara.

Na sceni se našlo više od 15 imena sarajevskog glumišta, a lik Gazi Husrev-bega utjelovio je mladi glumac Aldin Omerović.  On kaže da je predstava rađena po tekstu Džemaludina Latića i da se tekst većim dijelom oslanja na historijske činjenice, ali naglašava da u ovoj drami ima itekao i fikcije .

“ Zasita sam počešćen da igram ovu predstavu u Novom Pazaru. Ja lično sam prvi put u Novom Pazaru i zaista sam očaran gradom i vašom sredinom, gostoprimstvom i ljudima. Predstava je spoj onoga što zaista desilo i fikcije koja je služila da ubaci malo šekspirijanske intrigue u čitav događaj i život Husrev bega, a koja opet čitavoj priči daje jednu draž “, kaže Omerović.

Osim njega uloge su ostvarili Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić – Redžepović, Ejla Bavčić – Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković, Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić – Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Sve njih na kraju predstave pozdravila je publika ovacijama i aplauzom, a na ovaj način svi zajenički su dali doprinos obilježavanju Dana grada Novog Pazara. Gostovanje sarajevskog Narodnog pozorišta rezultat je već uspostavljene saradnje Grada Novog Pazara i Sarajeva, koja podrzumijeva ramjenu sardžaja, a koja će kako je najavila koordinatorka KC Elma Šabanović biti još intenzivnija. Adaptaciju teksta Džemaludina Latića radio je Hasan Džafić koji potpisuje i drmaturgiju predstave.

Podeli