Categories: Društvo

Godišnjica otmice u Štrpcima obilježena u Bijelom Polju

Obilježavanju 26. godišnjice otmice u Štrpcima, na komemoraciji u Bijelom Polju, prisustvovali su pored porodica nastradalih i predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i delegacije Gradova Bijelog Polja i Novog Pazara. Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast stradalim i otetm iz voza na stanici Štrpce, ali je dato i priznanje onima koji su se borili za istinu i pravdu.

U ime rodbine otetih, Demir Ličina, zahvalio se svim prisutnim što su sve ove godine sa ožalošćenima i što im na taj način pomažu:

” Prolazi 26 godina od onog februara 93. godine, kada su iz voza zločinci na lokalnoj željezničkoj stanici Štrpci, na pruzi Beograd-Bar, zaustavili brzi voz Lovćen 671, oteli po imenu odabrane putnike, potom ih svirepo mučili i ubili kod Višegrada. Od tada do danas sudski procesi se razvlače. Nema učinkovite potrage za tijelima žrtava, a porodice su ostavljene bez humanitarne pažnje u očajničkoj neizvjesnosti koja pojačava zločin u trajanju. Između nade da su živi prošle su duge noći i godine, a sa njima i život mnogih. Bog zna koliko su puta sahranjene pa otkopane žrtve zločina. Zločin u Štrpcima i danas posredno traje.

Produžavaju ga oni koji nisu i ne čine dovoljno da se kazne nalagodavci i izvršioci, te pronađu posmrtni ostaci žrtava.  Jedan od osuđenih Nebojša Ranisavljević iz Despotovca uhapšen je u oktobru, 1996. godine pred Višim sudom u Bijelom Polju, osuđen je u spetembru 2002. godine na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu i 2011. Godine pušetn na slobodu. Tih godina tužilaštva Srbije I Crne Gore nisu ni pokušala da pokrenu istragu.

Tek 2014. godine u zajedničkoj akciji Srbije i Bosne i Hercegovine lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu. Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske operativne jedinice Miloševićeve Jugoslovenske narodne armije, a u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za isto krivično djelo pokrenut je postupak za 11 osoba.” rekao je Ličina.

” Zločin u Štrpcima nije slučajnost. Otmica je planirana vojna akcija sa ciljem da likvidira, zastraši i protjera. Moramo to pamtiti kako nam se opet ne bi dogodilo raspamećivanje. U to ime hvala vam što ste danas podijelili sjećanje na ove drage ljude, šehide. Hvala vam što ćete razvijati ljudskost u Crnoj Gori, od nje nam zavisi i napredak i život,” rekao je Mirsad Rastoder.

Ispred Bošnjačkog vijeća Crne Gore Ernad Suljević rekao je da je potrebno umrežiti institucije dvije države kako bi rasvijetlili zločini.

“Čak i mi rođeni početkom te strašne decenije osjećamo onu strašnu jezu neizvjesnosti podmuklih prijetnji svakom normalnom putniku i čovjeku. Stradanje ovih civila, koji su platili nečiju fašisoidnost I oholost, mora biti stalna opomena građanim u Crnoj Gori da se zlo nikome ne ponovi. Nažalost ni četvrt vijeka posle ovaj zločin nije riješen niti je prst uperen u njegove nalagodavce.

U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori mogu vam reći da nikad nećemo odustati od traženja pravde i prava za žrtve otmice u Štrpcima. Vijeće zahtjeva umreženo djelovanje institucija Srbije i Crne Gore u pravcu rasvjetljavanja svih koji su se desili na prostorima regiona u bliskoj historiji”, rekao je je Suljević ispred BNV Crne Gore.

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

5 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

5 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

5 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

7 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

11 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

11 hours ago