Categories: Društvo

Hajrović: Želimo da preventivno djelujemo

Unapređenje sistema protivpožarne zaštite, preventivno djelovanje kada je u pitanju bezbjednost građana, izgradnja strategije djelovanja na osnovu izveštaja Policije bile su glavne teme sjednice Savjeta za bezbednost Grada Novog Pazara. Predstavnici različitih političkih partija, bezbjednosnih institucija, Gradske uprave, ali i predstavnici Misije OEBS aktivno su učestvovali na prvoj sjednici Savjeta u ovoj godini.

Sudeći po izvještaju predstavnika Policije situacija kada je u pitanju suzbijenje kriminala u Novom Pazaru se poboljšala u odnosu na prethodni period. Uspješno su sprovedeni brojni projekti prevencije i zaštite, kao što je projekat Matura 2018, zatim projekat Osnovi bezbjednosti djece koji sprovede policijski službenici.

Na skupu je pomenuto da su neki od prioriteta u budućem radu PU u Novom Pazaru, rasvjetljavanje težih krivičnih djela iz prethodnog perioda, suzbijanje krijumčarenja drogra i trgovine akcizama, kao i unapređenje bezbjednosti u saobraćaju. Takođe, u izveštaju načelnika PU u Novom Pazaru, Rešada Džankovića, istaknuto je da je broj zaplena narkotika uvećan u odnosu na prethodni period.  Shodno izveštaju policije Savjet planira buduće aktivnosti.

” Mi želimo da više pažnje posvijetimo prevenciji  i osnaživanju školskih timova  sa ciljem sprečavanja mogućeg nasilja u svim školama na teritoriji Novog Pazara, ali sa ciljem sprečavanja mogućeg ekstremizma “, rekao je predsjednik Savjeta za bezbjednost “ ,Hajrudin Hajrović.

Na sastanku je dogovoreno da se još jednom razmotri  način unaprijeđenja sistema protivpožarne zaštite, što je neophodno sudeći po brojnim požarima u protekloj godini, od kojih su neki sa smrtnim ishodom.

Podršku Savjetu i zajedničkom djelovanju institucija pruža Organizacija za evropsku bezbjednost u Srbiji.

” Misija OEBS u Srbiji već neko vrijeme podržava formiranje gradskih i opštinskih savjeta za bezbjednost. Mi ih smatramo bitnim tijelima koja omogućavaju dijalog u zajednici. Ono što je vrlo bitno jeste što su Savjeti platforma za okupljanje predstavnika različitih institucija koje treba da identifikuju načine zajedničkog djelovanja”, rekla je šefica Kancelarije Misije OEBS u Novom Pazaru,  Mikaela Turman.

Tokom sastanka predstavljen je uspješan rad savjeta za bezbjednost iz različitih gradova. Neke od tačaka sjednice bile su posvijećene sprečavanj sajber kriminala, kao i ojačavanju školskih timova za prevenciju nasilja.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

29 mins ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

32 mins ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

35 mins ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

11 hours ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

15 hours ago

Bačevac: Od suštinske važnosti izgradnja saobraćajnice Kraljevo – Novi Pazar

Bačevac: Dobro je što imamo tri ministra iz reda manjinskih naroda, ali građane Novog Pazara…

15 hours ago