Categories: DruštvoVesti

Ambasador Bilgič posetio Državni univerzitet u Novom Pazaru

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Biglič posetio je danas Državni univerzitet u Novom Pazaru i razgovarao sa rektorom ove visokoškolske ustanove prof. dr Miladinom Kostićem. Domaćin i gost saglasili su se da izuzetno dobri  odnosi između Republike Turske i Republike Srbije otvaraju mogućnost kvalitetne saradnje i među unierzitetima.

Rektor Kostić je ambasadora upoznao sa činjenicom da Državni univerzitet u Novom Pazaru uspešno sarađuje sa Univerzitetom “Ankara”, kao i sa Univerzitetom „Mehmet Akif Ersoj “ iz Republike Turske.

„Ambasada Republike Turske nastojaće da doprinese toj saradnji na najbolji mogući način, a Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju „TIKA“ pomoći će  u ostvarenju  razvojnih planova Državnog univerziteta”- istakao je ambasador Biblič. Reč je pre svega o realizaciji zajedničkih projekata ovog univerziteta i Univerziteta “Mehmed Akif Ersoj” u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane, koji su vezani za Peštersku visoravan i opštine Sjenica i Novi Pazar.

Rektor Kostić je istakao da  će Državni univerzitet stvoriti najsavremenije uslove za nastavu na svom Departmanu za agronomiju i prehrambenu tehnologiju u Sjenici, ali da je  stvaranje dobrih uslova i za kvalitetno bavljenje naučno-istraživačkim radom preduslov za  razvoj poljoprivrede i sertifikaciju i izvoz zdrave hrane sa Pešteri.

Ambasador Republike Turske interesovao se i za mogućnost da studenti iz te zemlje studiraju na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Rektor Državnog univerziteta je istakao da ga takvo interesovanje raduje i da je ova vosokoškolska ustanova spremna da obezbedi sve  uslove za školovanje studenata iz Republike Turske.

Izvor: DUNP

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

16 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

23 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

23 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

23 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

23 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

23 hours ago