DruštvoVesti

Ambasador Bilgič posetio Državni univerzitet u Novom Pazaru

Ambasador Republike Turske u Beogradu Tanžu Biglič posetio je danas Državni univerzitet u Novom Pazaru i razgovarao sa rektorom ove visokoškolske ustanove prof. dr Miladinom Kostićem. Domaćin i gost saglasili su se da izuzetno dobri  odnosi između Republike Turske i Republike Srbije otvaraju mogućnost kvalitetne saradnje i među unierzitetima.

Rektor Kostić je ambasadora upoznao sa činjenicom da Državni univerzitet u Novom Pazaru uspešno sarađuje sa Univerzitetom “Ankara”, kao i sa Univerzitetom „Mehmet Akif Ersoj “ iz Republike Turske.

„Ambasada Republike Turske nastojaće da doprinese toj saradnji na najbolji mogući način, a Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju „TIKA“ pomoći će  u ostvarenju  razvojnih planova Državnog univerziteta”- istakao je ambasador Biblič. Reč je pre svega o realizaciji zajedničkih projekata ovog univerziteta i Univerziteta “Mehmed Akif Ersoj” u oblasti poljoprivrede, prehrambene tehnologije i zdrave hrane, koji su vezani za Peštersku visoravan i opštine Sjenica i Novi Pazar.

Rektor Kostić je istakao da  će Državni univerzitet stvoriti najsavremenije uslove za nastavu na svom Departmanu za agronomiju i prehrambenu tehnologiju u Sjenici, ali da je  stvaranje dobrih uslova i za kvalitetno bavljenje naučno-istraživačkim radom preduslov za  razvoj poljoprivrede i sertifikaciju i izvoz zdrave hrane sa Pešteri.

Ambasador Republike Turske interesovao se i za mogućnost da studenti iz te zemlje studiraju na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Rektor Državnog univerziteta je istakao da ga takvo interesovanje raduje i da je ova vosokoškolska ustanova spremna da obezbedi sve  uslove za školovanje studenata iz Republike Turske.

Izvor: DUNP

Podeli