Categories: DruštvoVesti

Turizam kao katalizator boljeg života na lokalu

Odbornica Skupstine opstine Tutin  Sabina Dazdarević prisustvovala je u Niškoj Banji petom zasedanju zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU-RS.

Tema drugog godišnjeg zasedanja je „Turizam kao katalizator boljeg života na lokalu“, a događaju su prisustvovali i ministar za državnu upravu i lokanlu samoupravu Branko Ružić, pomoćnik u Ministarstvu za evropske integracije Mihajlo Dašić, kopredsedavajući komitetom Franko Jakob, te brojni predstavnici srpskih opština i nevladinog sektora.

Kopredsedavajući sa srpske strane Dejan Jovanović, ocenio je da Niš i Niška Banja idu uzlaznom putanjom što se razvoja tirizma tiče, ali da nedostaju konkretni turistički proizvodi.

Takođe, u diskusijama je usaglašeno mišljenje da razvoj turizma ima direktan uticaj na kvalitet života građana a otuda i povod da se današnje zasedanje održi u Nišu, kako bi se razmenom iskustava sa kolegama iz regionalnih i lokalnih vlasti EU razmenila mišljenja i iskoristili modeli za unapređivanje ove oblasti.

Takođe, važna tema razgovora bili su i projekti prekogranične saradnje i povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije koja bi bila uložena za razvoj turizma.

Komitet regiona je je savetodavno telo EU sastavljeno od predstavnika regionalnih i lokalnih vlasti koji se u strategiji spoljnih odnosa zalaže za dijalog, te ekonomsku i kulturnu saradnju u regionu između predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica i onih koje su u statusu kandidata.

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

7 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

20 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

21 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

21 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago